Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Pčinjski okrug Vesti

Održana 46. sednica Saveta Sajma etno hrane i pića

U prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu održana je 46. sednica Saveta sajma etno hrane.

Na ovoj sednici je usvojen zapisnik sa 45. sednice Saveta a zatim i predlog projekta 14. Sajma etno hrane i pića, koji će biti održan u novembru. Usvojen je i plan pripema i promocije ovog sajma. Na početku sastanka, u znak dobrodošlice obratio se direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović.

„Ovog puta smo mi domaćini i tema ovog sastanka je Sajam etno hrane, četrnaesti po redu, koji će biti održan u Beogradu, najverovatnije u novembru mesecu. Iz godine u godinu sve je više izlagača sa ovog područja i puno nagrada dođe u naš kraj s obzirom da smo područje sa najviše brendova koje smo uspeli da zaštitimo“- kazao je Jović.

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma ističe da na sajmu bude oko 350-380 učesnika od kojih je 30-ak iz Jablaničkog okruga, koji budu zapaženi.

„Sajam je već sada izrastao u jednu ozbiljnu manifestaciju, ono što treba istaći je to da ovaj Sajam sve više poprima karakter međunarodnog sajma, što je bila i moja težnja“, rekao je agroekonomski analitičar, Milan Prostran.

Sajam etno hrane i pića je regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

 

(Kraj)