COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Održana 50. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Na 50. sednici Gradskog štaba za vanredne situacije održanoj danas u sali Skupštine grada Leskovca u okviru prve tačke, dr Aleksandra Nikolić, direktor Zavoda za javno zdravlje predstavila je Izveštaj o epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada i istakla da je ocena epidemiološke situacije i dalje nepovoljna, kao i da se od prethodne nedelje zapaža trend stabilizacije broja obolelih sa razlikom od 1,03% što je rezultat vakcinacije stanovništva. Govoreći o vakcinaciji dr Nikolić je rekla kako je prvom dozom vakcine obuhvaćeno 21,78% stanovništva a drugom 17,48% sa ukupno datih 43219 doza.

U okviru predloženih mera ove institucije ističe se nastavak imunizacije na svim punktovima, i angažovanje mobilnih ekipa na području ambulanti u seoskim sredinama i radnim organizacijama kako bi se procenat obuhvata vakcinacijom povećao u što kraćem vremenskom roku i nastavak poštovanja svih protivepidemijskih mera republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca uz strogu kontrolu istih

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović danas je rekao da Leskovac i dalje beleži rast novozaraženih tako da na današnji dan ima 65 novoobolelih od ukupno 256 pristiglih rezultata, dodao da je u bolnici hospitalizovano 196 lica 127 iz Leskovca, gde je obavljeno 22 prijema i 20 otpusta. Dva pacijenta su prebačena u Kovid centar Kruševac a preminula je jedna pacijentkinja iz Donje Lokošnice 82 godine stara i rekao da je na kiseoniku je 149 lica, a na respiratoru 7.

Ističući važnost imunizacije gradonačelnik je rekao sledeće:

„Sinoć je u Zavod za javno zdravlje za teritoriju našeg grada stiglo 3736 doza vakcine Sinofarm od ukupno 8400 za Jablanički okrug tako da je danas krenula vakcinacija stanovnika koji su se prijavili preko portala E-uprava 1456 prijavljenih za prvu dozu, a 780 za drugu dozu, dok je 1500 doza namenjeno vakcinaciji bez zakazivanja. Građani će bez zakazivanja tokom ove nedelje moći da se vakcinišu u hali Partizan. Danas je krenula vakcinacija bez zakazivanja u ambulanti u Bogojevcu, gde će se vakcinacija nastaviti i sutra od 10 časova, kao i u ambulanti u Jašunji. U četvrtak 08.04. od 10 časova će biti organizovana vakcinacija stanovnika Orašca. Petak 09.04. od 10 časova u Belanovcu, subota 10.04. u Bobištu, a u nedelju 11.04. u Draškovcu i Donjoj Lokošnici.

Pored vakcine Sinofarm tokom nedelje nas očekuje isporuka vakcina Astra zeneka i Fajzer. Dobra vest je da je otpočela imunizacija radnih organizacija tako da je danas počela vakcinacija radnika kompanije DCP Hemigal, dok nas u petak očekuje vakcinacija zaposlenih u Juri i DŽinsiju. U planu je i vakcinacija zaposlenih u nemačkoj kompaniji Falke kao i pripadnika romske populacije u Domu kulture Roma“ i dodao da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata iz opština Jablaničkog okruga, da je sve više mlađih pacijenata, da je zdravstveni sistem prenapregnut i da je vakcinaciji najbolji način da okončamo ovu krizu koja predugo traje.

Dr Nebojša Dimitrijević direktor Opšte bolnice Leskovac je u ime zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi uputio apel stanovništvu da se vakcinišu: „Specifično je da u poslednjih deset dana imamo više prijema nego otpusta, i da nemamo dobru komunikaciju sa Kovid centrom u Kruševcu i Kliničkim centrom u Nišu ne bismo imali mesta za sve pacijente. Važno je istaći da posle druge doze vakcine građani moraju biti oprezni do mesec i po dana i poštovati mere kako se ne bi zarazili. Imali smo 15 hospitalizovanih pacijenata posle prve i 16 posle druge doze što znači da svi moraju biti oprezni dok ne razviju antitela. Takođe naglašavam da su svi nakon vakcine imali lakšu kliničku sliku.“

U okviru druge tačke današnje sednice predstavljen je Izveštaj komisije za procenu štete na objektima. Miloš Kocić predsednik ove komisije je rekao da Komisija poziva stranke iz postupka na upoznavanje sa verifikovanim zapisnikom, potpisivanje izjave o saglasnosti nakon čega se pristupa izradi rešenja za isplatu novčane pomoći. Prema rečima Kocića Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima dostavlja se dokaz da je poplavljeni objekat stambene namene i da je vlasnička struktura ispravna, dok status o legalizaciji nije bio osnov za odlučivanje.

Gradonačelnik Cvetanović je govorio i po ovoj tački i izneo podatak da je Komisija prilikom rada na terenu obišla 250 domaćinstava u ukupno 22 mesne zajednice i radila procenu štete na ukupno 185 stambenih objekata, a za 180 je prihvaćena prijava i rekao:

„Pomoć od strane države koja će krajnjim korisnicima biti dodeljena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima a na osnovu izveštaja naše Gradske komisije namenjena je isključivo stambenim objektima, ne i pomoćnim. Naglasio bih da je novčana pomoć građanima namenjena za otklanjanje štete na objektima za stanovanje, i da nije nadoknada nastale štete u domaćinstvu. Uredbom Vlade novačna pomoć se isplaćuje na osnovu procenjene kategorije oštećenja. Postoji ukupno 5 kategorija oštećenja stambenih objekata. Prva kategorija je najmanje oštećenje objekta, tj. kategorija po kojoj je voda ušla u podrumske prostorije objekta i štetu najviše nanela na zidovima objekta stvarajući vlagu u njima. Prva kategorija je zastupljena u preko 90% domaćinstava na našoj teritoriji. Ima i objekata sa kategorijom 2, 3 i jedan podnosilac prijave štete je u kategoriji 4, a movčana pomoć u prvoj kategoriji iznosi 120 hiljada dinara, drugoj 200, trećoj 250, četvrtoj 350, i petoj 600 koje nakon poplava u Leskovcu nema.“

„Komisija je do sada izradila 60 rešenja na osnovu kojih će građanima biti isplaćeno oko 7 miliona dinara. Do kraja procesa ćemo imati još 120 rešenja što nam daje ukupnu cifru od 180 objekata sa krajnjom isplatom od oko 20 miliona dinara. Ovih prvih 60 Rešenja koje ćemo uričiti građanima su iz sledećih mesta: Veliko Trnjane 22, Zalužnje 6, Leskovac 6, Velika Grabovnica 5, Bobište 4, Gornji Bunibrod 4, Rudare 3, Guberevac 3, Vinarce 2, Presečina 2, Donja Jajina 2, Belanovce 1“ – zaključio je gradonačelnik na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije nakon čega je obišao pojedine porodice u Velikom Trnjanu i uručio im rešenja.

infocentarjug.rs