Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Održana 8. sednica SO Vlasotince

Na sinoćnjoj sednici Skupštine opštine Vlasotince odbornička većina usvojila je rebalans budžeta za 2021.godinu. Najveći deo sredstava iz rebalansa opredeljen je za komunalnu delatnost, odnosno za buduću nabavku vozila na lizing, za JKP Vdovod i Komunalac. U pitanju su ukupno četiri kamiona i jedna čistilica.

Povećana su sredstva za letnje i zimsko održavanje puteva za blizu šest miliona dinara. Na poziciji „naknada štete“ povećan je iznos za 12 miliona, a predsednik opštine Bratislav Petrović obrazložio je povećanje:

„Nekada su naši preci, dede, babe, ustupali zemlju za izgradnju puteva na celoj teritoriji opštine. Danas advokati, imajuću informacije iz neke od nadležnih službi, dolaze lično na adrese tih naslednika i naslednici tuže opštinu. Neshvatljivo je da oni tuže za 20.000, a da troškovi advokata iznose oko 100.000 dinara. Zato pozivam građane, koji znaju da im je negde opština, pre 30-40 godina, zauzela zemlju, da dođu u Pravobranilaštvo i zaključe poravnanje, jer su u pitanju milionske sume“, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Odbornik Grupe građana „Dr Spasić“ Dragan Jović konstatovao je da u rebalansu nema povećanja sredstava za poljoprivrednike i da su smanjena sredstva Domu zdravlja za 10 miliona dinara pitajući da li postoji mogućnost da se ovoj ustanovi vrati taj novac.

Predsednik Bratislav Petrović je odgovorio da su sredstva za poljoprivredu uvećana dvostruko prilikom usvajanja budžeta, a da je Dom zdravlja u Vlasotincu jedan od onih u republici kojima lokalne samouprave najviše pomažu.

„Mi smo 50 radnika ugovorili sa fondom i time su oslobođena sredstva za druge namene. Sve što su iz Doma zdravlja tražili, dobili su. Tako će biti i ubuduće“, rekao je Petrović.

Odgovarajući na pitanje po stavkama u rebalansu, zamenik predsednika Vladimir Kocić pojasnio je da opština privodi kraju poslove vezane za energetsku sanaciju u saradnji sa Ministarsvom energetike i rudarstva.

„Mi smo, najpre, sproveli konkurs za firme koje izvoditi radove. Svi su se kvalifikovali koji su konkurisali. Potom je raspisan konkurs za građane. Stiglo je 70-ak prijava, komisija je na terenu i proverava stanje. Najviše je prijava za zamenu kotlova, zatim stolarije i fasade. Kako sada stoje stvari postoji mogućnost da svi zainteresovani prođu na konkursu“, rekao je Kocić.

Usvojena je odluka o dodeli oktobarskih priznanja, kao i odluka opštinskim administrativnim taksama, čime su one usaglašene sa novim zakonom u toj oblasti. Odlukom o taksi prevozu propisani su bliži uslovi za obavljanje ove delatnosti. Skupštinska većina donela je odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora javno – komunalnih preduzeća Vodovod i Komunalac. Protivgradni strelci biće nagrađeni sa po 54.000 dinara.

Burna polemika razvila se prilikom usvajanja izmena i dopuna programa poslovanja „Komunalca“, kao i prilikom usvajanja izveštaja o radu „Vodovoda“.

„Lokalna samouprava je mnogo pomogla da bi preduzeća stala „na zdrave noge“. Takođe, svi mora da plaćamo svoje dugove. Ne može da neki građani uvek plaćaju svoje račune, a neki ne“, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Većina u sali zatražila je da oba preduzeća dostave na uvid liste dužnika. Bez diskusije usvojen je izveštaj o radu PU „Milka Dimanić“. U delu izbora i imenovanja, na četvorogodišnje mandate izabrani su za direktora biblioteke Srboljub Takić i Kulturnog centra Branislav Katić. Za vršioce dužnosti izabrani su: Momčilo Ignjatović u Centru za socijalni rad i Sađa Đokić u SRC Vlasina. Skupština je potvrdila mandat odborniku Vladimiru Đikiću, sa izborne liste Aleksandar Vučić – Za nađu decu.

infocentarjug.rs