Bojnik Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Održana druga sednica Saveta Jablaničkog okruga na temu reformi komorskog sistema Srbije i sprovođenju Zakona o ozakonjenju

Druga sednica Saveta Jablaničkog upravnog okruga na kojoj je bilo reči o Reformi komorskog sistema Srbije u skladu sa novim Zakonom o komorama i sprovođenju Zakona o ozakonjenju i stepenu izvršenja popisa objekata u Jablaničkom okrugu, održana je danas.

Pored članova Saveta Jablaničkog upravnog okruga, ispred opština ovog okruga , sednici je prisustvovao i v.d. direktor PKS Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Goran Jović.

Sednica saveta kao najvišeg organa Jablaničkog upravnog okruga, po rečima načelnika Božidara Stojiljkovića, posvećena je realizaciji zakona koji su na snazi od 11.januara ove godine i od javnog značaja za RS.  Zakon o ozakonjenju koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa gradovima i opštinama , kao nosiocima operativnog sprovođenja, ima za cilj da se sva nepokretna imovina , pre svega objekti formalno ozakone i uvede u red evidencije o imovini fizičkih lica. Nakon dva meseca posao se privodi kraju, do sada je završen u Leskovcu, Lebanu, Medveđi i Bojniku gde su popisani svi objekti, a potrebno je iste završiti u opštinama Vlasotince i Crna Trava.

„Po analizi, koju je uradilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, grad Leskovac je po rezultatima ostvarenim u realizaciji Zakona o ozakonjenju na drugom mestu, posle Čačka, što predstavlja izvanredan rezultat“ – kazao je Božidar Stojiljković, načelnik Jablaničkog okruga.

Privreda Jablaničkog okruga u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu zabeležila je porast izvoza za 15 odsto ostvarivši 213 miliona dolara uz suficit u odnosu na uvoz od 34 odsto, odnosno 72 miliona dolara, što je rezultat s kojim retko koji region može da se pohvali.

„Od sada pa nadalje radićemo na tome da se komorski sistem što više približi privrednim subjektima, da pomognemo u realizaciji njihovih krajnjih bilansa i rešavanje problema koje imaju“ – rekao je Goran Jović, v.d. direktor PKS Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Kako je zaključeno na današnjoj sednici saveta Jablaničkog upravnog okruga, dobar poslovni ambijent je rezultat svakodnevnih napora koje ulažu i čelni ljudi opština ovog okruga.