Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Održana „Kosidba na Marovcu“

Kao i svake godine, prve subote u julu mesecu, u Marovcu, selu na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, održana je tradicionalna turističko, kulturno – sportska manifestacija „Kosidba na Marovcu“.

Manifestacija je započela Svetom liturgijom, koja je održana u Crkvi Svete Trojice u Marovcu. Ove godine, vremenske prilike nisu bile naklonjene organizatoru, brojnim gostima, takmičarima i učesnicima u sportskom i kulturnom delu manifestacije. Posle kiše i jakog nevremena ipak je ostalo nešto vremena da se sprovede program do kraja.

Dvadeset prvu Kosidbu na Marovcu otvorio je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, a prisutne je pozdravio i Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije opštine Medveđa.

Za takmičenje u košenju ručnom kosom prijavilo se 28 takmičara, od kojih se deset najboljih plasiralo u finale.

Žiri u sastavu: Dušan Doderović, Goran Perović i Miodrag Janković, predsednik zavičajnog udruženja „Sveti Sava“ iz Valdanja, ocenjivao je brzinu i kvalitet otkosa. Po njihovom mišljenju, najbolji kosač 2018. godine je Dragan Ristić, drugo mesto zauzeo je prošlogodišnji pobednik, Radiša Papović a treće mesto osvojio je Dragutin Doderović.

U nastavku su održana takmičenja u disciplinama: Bacenje kamena s’ramena, Skok u dalj i Nadvlačenje konopca.

U bacanju kamena titulu je poneo Miloš Stanković, drugo mesto zauzeo je Goran Papović a treće mesto zauzeo je Slobodan Paunović. U skoku u dalj najbolji je bio Slobodan Paunović, drugo mesto pripalo je Milošu Stankoviću, a treće Đorđu Anđelkoviću.

   

U nadvlačenju konopca prvo mesto je osvojila ekipa „Petrilje“, a drugo mesto ekipa „Lavovi“.

Po završetku takmičarskog dela pehare i diplome zaslužnima je dodelio Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije. Zahvalnice su, između ostalih, dobili Dragan Rogan, predsednik udruženja kosača „Plavinac“ iz Smedereva, Milisav – Mile Radosavljević, glavni organizator Bogunovačkih igara i Dušan Perović, predsednik zavičajnog udruženja „Kitka“ iz Marovca.

   

   

   

   

Organizatori dvadeset prve Kosidbe na Marovcu su Turistička organizacija opštine Medveđa i Mesna zajednica Marovac.

 

Izvor/Foto: TOM