Medveđa Vesti

Održana manifestacija "Zlatni kotlić" u Sijarinskoj banji

Šestu godinu za redom u Sijarinskoj banji se održava turistička manifestacija „Zlatni koltić“. Spremanju ribljih čorbi prethodilo je „Pecanje na plovak u sportskom ribolovu“, na jezeru u Novom Naselju kod Medveđe.

Sijarinska banja – Na banjskom keju danas se za prvo mesto na manifestaciji „Zlatni kotlić“ nadmetalo 13 ekipa. Šestu po redu manifestaciju organizovali su Organizacija sportskih ribolovaca „Gornja Jablanica“ iz Medveđe u saradnji sa Turističkom organizacijom Medveđa i Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju „Gejzer“ iz Sijarinske banje.

Zlatni kotlic 002 Zlatni kotlic 005 Zlatni kotlic 004

Kako ističe direktor turističke organizacije Medveđa Ljubiša Ristić cilj organizovanja „Zlatng kotlića“ je promocija tursitčkih potencijala Sijarinske banje i privlačenje novih gostiju. Predsednik žirija ove godine, koji je i odredio propozicije takmičenja, bio je vlasnik restorana „Stenka“ iz Beograda Milorad Stojković, koji se kulinarstvom i ugostiteljstvom bavi više od pola veka. Kako je istakao Stojković kriterijumi po njemu za ocenjivanje ribljih čorbi bili su boja, miris i ukus.

Zlatni kotlic 012

Stojković je inače autor brojnih knjiga iz oblasti kulinarstva, naročito ribljih specijaliteta.
Medju domaćim majstorima kulinarstva iz Medveđe, Sijarinske banje, Lebana i Leskovca ove godine u pripremanju ribljih čorbi učestvovale su i ekipe iz Stare Pazove i Novog Sada.

Zlatni kotlic 001 Zlatni kotlic 003 Zlatni kotlic 013

Nakon skoro dva sata prirpemanja čorbi predsednik žirija Milorad Stojković probao je sve pripremljene riblje čorbe i doneo odluku o najboljim majstorima u pripremnaju ribljih čorbi.

Zlatni kotlic 011 Zlatni kotlic 010 Zlatni kotlic 006

 

Prvo osvojila je ekipa „Sremac“ koju je činio bračni par Slavica i Ilija Kotarlić iz Kuzmina kod Stare Pazove koji ističu da je njihov motiv da dođu na jug Srbije druženje i upoznavanje novih prijatelja. Oni su šesti put u banji a drugi put su se takmičili na ovoj manifestaciji. Kako je za naš portal rekla Slavica čorbu su pripremili od tri vrste ribe šarana, babuške i oslića, neke posebne tajne nema, bitno je kaže Slavica da se riba ne raspadne i da se sve dobro začini. Pobedu nisu očekivali, ali ipak lepo je kad neko pohvali ono što su pripremili, naglašava Slavica.
Bračni par Slavica i Ilija Kocavljević, pobednici šestog Zlatnog kotlića u Sijarinskoj banji
Drugo mesto pripalo je ekipi mesare Aleksić iz Medvedje, dok je treće mesto osvojila ekipa Justinijana Caričin Grad iz Lebana. Pobednicima je pehare, medalje i zahvalnice uručio predsednik opstine Medveđa, dr Nebojša Arsić. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj gostiju i izletnika, a svi oni koji su se danas našli pored bazena u Sijarinskoj banji imali su priliku da probaju riblje čorbe iz kotlića. U zabavnom delu programa nastupili su KUD „Vez“ iz Medveđe i orkestar „Južnjaci“.
Tri prvoplasirane ekipe sa predsednikom opštine Medveđa dr Nebojošom Arsićem
Brojni sponzori i prijatelji pomogli su organizovanje i ovogodišnje manifestacije „Zlatni kotlić u Sijarinskoj banji“. Medijski su manifestaciju pomogli Info centar juga, regionalna TV K1 iz Leskovca i nedeljnik Ilustrovana politika.

Zlatni kotlic 007