INTERREG IPA CBC Jablanički okrug Jug Srbije Lebane

Održana prezentacija projekta „Zelena prekogranična saradnja – Bolje učenje kroz iskustvo“

U vizitorskom centru Teodora, u prisustvu predsednika opštine Lebane Ivana Bogdanovića, Rosice Plačkove zamenice kmeta opštine Ćunstendil, direktorke Dečjeg vrtića u Lebanu Nevene Zdravković, njihovih saradnika i medija, prezentovan je projekat „Zelena prekogranična saradnja – Bolje učenje kroz iskustvo“ u okviru prekogranične saradnje opštine  Lebane i bugarskog grada Ćustendil.

„Ovaj projekat usmeren je ka deci. Opština Lebane čini sve da našim najmlađim sugrađanima obezbedi što bolje uslove za odrastanje, obrazovanje i vaspitanje. Mi trenutno dograđujemo vrtić u Lebanu, a kroz ovaj projekat rekonstruisaćemo ovaj objekat, urediti dvorište i izgraditi moderno igralište za decu i time napraviti uslove kakve naša deca i zaslužuju. Plan nam je da što više doprinesemo i zaštiti životne sredine, da okupimo stručne ljude iz regiona, izgradimo ekološki plan  o životnoj sredinina području između dve partnerske opštine ali ćemo raditi i na edukaciji naše dece, o važnosti očuvanja prirode. Ono što je jako bitno, lokalnim samoupravama će uskoro biti dostupni značajniji, i po vrednosti, veći fondovi Evropske unije. Ovim projektom, i ako njegova vrednost nije mala za naše uslove, mi razvijamo svoje kapacitete kako bi sprovodili Evropske projekte. Ovaj projekat pred-finansiramo, odnosno sami vršimo plaćanje, a novac se isplaćuje tek nakon što dokažemo da smo sve uradili po strogim evropskim procedurama i opravdamo odgovarajućom dokumentacijom“– kazao je Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane u svom obraćanju ujedno pozdravivši sve prisutne.

 

„Program IPA Fonda Evropske Unije čija je vrednost 430.000 evra, od toga 135.000 evra pripada lebanskoj opštini, a sredstva će biti usmerena na sanaciju i adaptaciju Dečjeg vrtića na kome će biti zamenjen krov, biće podignuta energetska efikasnost objekta, zamenjen određeni deo nameštaja i uređen park oko objekta“ – naglasio je Bogdanović dodajući da je ovo prva značajnija rekonstrukcija od izgradnje objekta 1976. godine.

Nevena Zdravković, direktorka Predškolske ustanove u Lebanu istakla je da će ova adaptacija znatno poboljšati uslove smeštaja, ali i kvalitet obrazovanja i vaspitanja najmlađih.

 

 

Istovremeno u okolini bugarskog grada Ćustendila biće adaptirana zgrada osnovne škole koja će služiti za izvođenje nastave u prirodi, a kako je predviđeno projektom o prekograničnoj saradnji doćiće i do razmene učenika iz dva grada koji će odlaziti u posete Lebanu, odnosno Ćustendilu.

Ovaj program podrazumeva i niz edukativnih sadržaja sa obe strane granice koji imaju za cilj podizanje ekološke svesti najmlađih.

Projekat je od maja meseca ove godine kada je i odobren bio u pripremnoj fazi, a rok za realizaciju svih aktivnosti koje podrazumevaju i sanaciju vrtića u Lebanu je 24 meseca.

(Info centar juga)