Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Pčinjski okrug Srbija Vesti

Održana prva sednica Parlamenta privrednika RPK Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga – Privreda sa juga Srbije i pored Kovida ulagala u razvoj

U sali Skupštine grada Leskovca danas je održana prva sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji privreda sa područja juga Srbije ulagala je u svoj razvoj. Tako je samo u prošloj godini preko poslovnih banaka utrošeno milijardu i 200 hiljada dinara kredita za nabavku nove opreme, takodje i oko 240 miliona bespovratnih sredstava za iste namene,  rečeno na prvoj ovogodišnjoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

„Ministarstvo privrede je do sada izdvojilo 770 miliona dinara za takozvane kovid kredite za likvidnost samo za ovo područje“, rekao je Miloš Ljušić državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Privrednicima  je danas Ljušić poručio da preko Privredne komore iniciraju saradnju sa resornim ministarstvom. On je podsetio da je samo u prošloj godini Ministarstvo privrede je namenilo 2 milijarde bespovratnog novca za privredu. Sednici parlamenta privrednika prisustvovala je i Sladjana Backović, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije.
„Brojne su pogodnosti koje ovaj Fond nudi za privrednike sa devastiranih područja. Takvih je na desetine samo na ovom području. Najpovoljnija sredstva privrednicima nudi upravo ova institucija i mi možemo da se pohvalimo izuzetnom saradnjom“.
Ona je podsetila i na činjenicu da je država Srbija dala najpovoljniji paket sredstava pomoći u borbi protiv Kovida 19. Prisutne goste i privrednike pozdravio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
„Leskovac je lokalna samouprava koja daje podstrek privrednicima i stvara povoljnu poslovnu klimu. Kao predsednik skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga učinio sam sve da  zajedno sa svim ostalim lokalnim samoupravama  za predhodne 4 godine obezbedimo donacije iz inostranstva  od 5 miliona evra“.
Sladjan Disić, generalni direktor Simpa iz Vranja koji je  i do sada obavljao tu funkciju, ponovo je izabran danas za predsednika Parlamenta privrednika.
infocentarjug.rs