Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Održana sednica Odbora za energetsku efikasnost

Danas je u kabinetu gradonačenika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića održana je sednica Odbora za energetsku efikasnost. U proteklom periodu grad Leskovac je u okviru sistema energetskog menadžmenta sproveo brojne aktivnosti, od kojih su najznačajnije Program energetske efikasnosti grada Leskovca za period od 2020-2021, kao i Odluka o efikasnom korišćenju energije u školskim objektima.

Program je izrađen nakon detaljne analize i procene energetskih svojstava objekata obuhvaćenih sistemom energetskog menadžmenta grada Leskovca, pregleda i procene godišnjih energetskih potreba Grada – energetskog bilansa, i sadrži predlog mera i aktivnosti koji će obezbediti efikasno korišćenje energije, nosioce, rokove i procenu očekivanih rezultata za njihovo sprovođenje, kao i izvore i načine njihovog obezbeđivanja.

Pored Programa energetske efikasnosti, usvojen je i jednogodišnji Plan energetske efikasnosti. U njemu je izložen planirani način ostvarivanja i vrednost planiranog cilja uštede energije za period od jedne godine.

„Po prvi put će se u Planu energetske efikasnosti za 2021. godinu naći, pored pregleda mera i aktivnosti koje će obezbediti efikasno korišćenje energije, uključujući i planove energetske sanacije, i održavanje javnih objekata u nadležnosti lokalne samouprave, energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, planove korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i svih drugih mera koje se planiraju u cilju efikasnog korišćenja energije“ – istakao je na sednici predsednik Energetskog odobra dr sci. med. Goran Cvetanović.

„Kako je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, grad Leskovac neće propustiti priliku da konkuriše na ovom Javnom pozivu“ – zaključeno je na odboru.

 

infocentarjug.rs