Bojnik COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije, u Jablaničkom okrugu od kovrona virusa obolelo 143 lica

Danas je u Leskovcu održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije na kojoj su prisustvovali: načelnik Jablaničkog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Miloš Ćirić, gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović, zamenik predsednika opštine Lebane Boban Pejić, zamenik predsednika Opštine Vlasotince Boško Stančić, direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević, direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić, zamenik direktora Doma zdravlja dr Časlav Nedeljković, načelnik Policijske uprave Leskovac Tomislav Ilić, načelnik Sektora za vanredne situacije Ivica Ranđelović, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Na samom početku sednice v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić iznela je podatak da je u Jablaničkom okrugu od kovrona virusa  obolelo 143 lica. Od toga u Leskovcu se beleži 107 slučajeva, u Vlasotincu 28, u Lebanu i Bojniku po 3 i u Medveđi dva lica. Nikolićeva je dodala da će Zavod za javno zdravlje nastaviti sa svojim aktivnostima u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović kazao je da u šestoj nedelji epidemije korona virusa Jablanički okrug beleži 33 novoobolelih lica.

„Struktura testiranih lica je sledeća: hospitalizovani pacijenti čija klinička slika ukazuje na postojanje bolesti, zdravstveni radnici, kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i lica koja su ušla u Srbiju po isticanju mere samoizolacije. Od ukupnog broja od 143 potvrđenih slučajeva broj obolelih upošljenika u zdravstvenim ustanovama u Leskovcu je 53, u Vlasotincu dva obolela. Struktura obolelih je 24 lekara, 21 medicinski tehničar, 5 vozača, 3 servirke i 2 spremačice. Što se tiče lica pod zdravstvenim nadzorom u Jablaničkom okrugu njihov broj iznosi 1337 lica, u Leskovcu 1107, dok se u samoizolaciji, zbog ulaska u Srbiju, nalazi 1028 lica u okrugu 844 lica u Leskovcu. U 6 paviljona Opšte bolnice Leskovac u koje se trenutno smeštaju pacijenti iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga koji imaju sumptome zarazne bolesti Kovid-19 u ovom trenutku leži 87 lica, 44 osoba je dalo uzorak i na rezultate se čeka. Kada govorimo o medicinskom osoblju u Kovid bolnici se leči 35 zdravstvenih radnika – od čega je 29 osoba medicinsko osoblje, a 6 nemedicinsko. Od ukupno 37 rezultata koje je uzorkovano na transfuziji Opšte bolnice, 36 je negativno i samo 1 pozitivan“- kazao je Cvetanović.

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević govorio je o medicinskoj opremi koja je u leskovačku bolnicu stigla po nalogu predsednika države Aleksandra Vučića.

„Fizički smo potpuno odvojili glavnu zgradu bolnice od paviljonskih, dobili smo veću količinu zaštitne opreme, 7 respiratora, 3 klinička i 4 mobila i svi su postavljeni u Službi infektivne medicine. Dobili smo jedan mobilni rendgen u Službi fizikalne medicine i jedan fiksni koji se instalira na grudnom odeljenju. Postavljen je i aparat za gasne analize i za krvnu sliku. Radiološki tehničari su završili obuku i naši lekari će pratiti snimke koji se rade. Ruski timovi trenutno izvršavaju obuku za upotrebu opreme i obeležavaju ulaze po sledećem sistemu, zeleni ulazi za zdrave osobe, crveni za obolele“ – kazao je Dimitrijević i ujedno najavio dolazak Kriznog štaba iz Niša na čelu sa ministrom Nedimovićem radi upoznavanja funkcionisanja centra.

Info centar juga