Vesti

Održana šesta sednica Predsedništva SKGO-a kojom je predsedavao gradonačelnik Cvetanović

U Beogradu je danas održana šesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, kojoj je predsedavao predsednik Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Sednici Predsedništva prisustvovao je ambasador Republike Francuske u Srbiji Pjer Košar, kao i Stanislas Pjere, savetnik za saradnju i kulturu ambasade Republike Francuske i direktor Francuskog instituta u Beogradu. U svečanom delu današnje sednice potpisan je godišnji Akcioni plan sa Ambasadom Francuske u Republici Srbiji i predstavljen je projekat „Eko opština 2“.

Pre svečanog potpisivanja Akcionog plana, predsednik SKGO-a i gradonačelnik Leskovca Cvetanović je istakao da je Zajednički plan aktivnosti zapravo implementacija Sporazuma o realizaciji koordinacije za partnerstva sa lokalnim zajednicama, između Ambasade i SKGO i deo je šireg okvira saradnje između francuskih i srpskih opština koja datira još od sredine 20. veka.

„SKGO sarađuje sa Ambasadom Francuske dugi niz godina, a potvrda ovog partnerstva se naročito ogleda u zajedničkim aktivnostima sa Odsekom za saradnju i delovanje u oblasti kulture, koji posebno zastupa principe decentralizovane saradnje i stvara uslove za uspostavljanje partnerstava između lokalnih samouprava naše dve zemlje. Posebnu podršku pruža u procesu EU integracija i međunarodne saradnje.

Od 2009. godine realizuje se Program međunarodnih volontera u SKGO, gde SKGO ima na raspolaganju jednog koordinatora koji se bavi saradnjom francuskih i srpskih opština. U okviru podrške koju Francuska pruža Srbiji u procesu EU integracija, Služba za saradnju Ambasade Francuske nastoji da omogući da se realizuju projekti između srpskih i francuskih opština što iz fondova ministarstava Francuske, tako i kroz konkurisanje na evropske fondove. Ambasada i SKGO takođe motivišu jedinice lokalne samouprave da se uključe u saradnju sa francuskim opštinama i nastoje da uspostave odgovarajuće kontakte sa potencijalnim partnerima u Francuskoj.

Shodno potpisanom Sporazumu o saradnji, SKGO i Ambasada Francuske su realizovale niz zajedničkih aktivnosti u oblastima poput: izgradnje kapaciteta za lokalnu administraciju, ruralnog razvoja i životne sredine, izgradnje kapaciteta SKGO za lobiranje na evropskom nivou, omladinske politike, promocije francuske kulture i jezika na lokalnom nivou. Jedna od izuzetno uspešnih aktivnosti je bio projekat Ekoopština u kojem su prošle godine učestvovali srpski gradovi i opštine i dobili nagrade. Projekat „Ekoopština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koje su predstavljene tokom tematskih seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji u maju i junu 2022. godine.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) i nagradio je ukupno 8 srpskih opština i gradova koji su dobili studijska putovanja u Francusku.“

Danas je govorio i ambasador Republike Francuske Pjer Košar, istakao da je veoma počastvovan što prisustvuje zasedanju SKGO-a.

„Srećni smo zbog saradnje naše Ambasade i lokalnih samouprava u Srbiji. U Francuskoj postoji veliko interesovanje za saradnju sa lokalnim samoupravama u vašoj zemlji.

Iskoristio bih ovu priliku da izrazim veliko zadovoljstvo zbog interesovanja gradova i opština u Srbiji za učešće na takmičenju Eko opština, koje je omogućilo da se da elan i nova dinamika našoj decentralizovanoj saradnji. Pozdravljam sve opštine i gradove koji su učestvovali i to Čajetinu, Užice, Bačku Palanku, Kragujevac, Niš, Novi sad, Leskovac, kome je priznanje pripalo za održivo upravljanje vodom. Čestitamo svima na učešću na ovom konkursu u 2022. godini i želimo da u drugom konkursu imamo više učesnika.

Pozdravljam i saradnju između SKGO i francuske asocijacije za gradove i opštine.“

U redovnom delu Šeste sednice Predsedništva SKGO-a razmatrano je 12 tačaka, među kojima je akcioni plan za implementaciju Strateškog plana SKGO za 2023. godinu sa predlogom odluke, zatim informacija o javnim pozivima za podršku lokalnim samoupravama u organizaciji SKGO, izveštaj o Evropskoj nedelji lokalne demokratije za 2022. godinu.