Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Održane „SEDNICE“ u Sijarinskoj Banji i Petrilju

U duhu tradicije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pesama i igara žitelja Gornje Jablanice, Turistička organizacija Opštine Medveđa nastavila je i ove godine sa organizacijom „SEDNICA“- (POSELA), tradicionalnih okupljanja naroda ovog kraja.

Početkom februara sednice su održane u prostorijama osnovnih škola u Sijarinskoj Banji i Petrilju, što je sa velikim zadovoljstvom prihvaćeno od strane meštana ovih mesnih zajednica.

Sednici u Sijarinskoj Banji prisustvovalo je oko 80, dok je u školi u Petrilju bilo prisutno više od stotinu meštana. Prisutne meštane pozdravio je, Dragan Denić, predstavnik Turističke organizacije opštine Medveđa i predsednik Mesne zajednice Sijarinska Banja.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić je zvanično otvorio ovogodišnja posela, i zahvalio se organizatorima i učesnicima u programu, koji su odlučni da tradionalna okupljanja naroda ovih krajeva sačuvaju od zaborava.


U kulturno-umetničkom delu programa su učestvovali: Miljan Toković, Radosav Doderović, Obren Jovović, Nikola Paunović i Filip Bogdanović.

Sledeće „sednice“ će biti održane 8. i 9 februara 2019. u Ravnoj banji i Tularu.

(Kraj)