Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Ohrabriti žene sa sela da se udružuju

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su žene na selu ogroman potencijal i imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane i poljoprivredi.

Mihajlović je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, istakla da one kao takve ne smeju ostati marginalizovane i neplaćene za posao koji obavljaju.

Ona je naglasila da su žene na selu najugroženiji i najranjiviji deo seoskog stanovništva, te da je neophodno podržati ih i ohrabriti da se udružuju, registruju poljoprivredna domaćinstva i zajedničkim snagama istupaju ka tržištu. 

Prema njenim rečima, više od polovine njih je formalno nezaposleno, dok 60 odsto nema pravo na penziju i retko su vlasnice imovine. 

Država je, kako je napomenula, kroz IPA fondove obezbedila 300.000 evra za projekte koji imaju za cilj ekonomsko osnaživanje žena, posebno onih na selu. 

Hoćemo da im pomognemo da se udruže, nabave opremu za proizvodnju, da ih naučimo da razviju poslovanje, plasiraju svoje proizvode, da posao koji rade unovče. Na taj način, one osnažuju sebe i svojim porodicama obezbeđuju kvalitetniji život, ukazala je potpredsednica Vlade.

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Delegacije EU u Srbiji i UN Women posetili su udruženje žena “Udahni život” iz Stanišića, koje se bavi organskom proizvodnjom povrća i edukacijom žena za preradu, proizvodnju sadnica i povrtarstvo.