Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Oko 40 izlagača na prvom festivalu meda u Medveđi

Festival meda u Medveđi prvi put je organizovan u ovakvoj formi ne samo u Medveđi već i na teritoriji Jablaničkog okruga.  Reč je o Festivalu koji ima za cilj da poveže i udruži mlade pčelare i pčelarke ali isto tako i da predstavi i promoviše pčelarstvo kao perspektivu zapošljavanja mladih.

Festival meda organizuje se u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa udruženjem pčelara “Apis” i opštinom Medveđa kao partnerom na projektu. Nezaobilazna podrška u realizaciji projektnih aktivnosti stiže i od Nemačke nevladine organizacije HELP, a podršku je dala i Poljoprivredna savetodavna stručna služba institucija koja prati, usmerava i mentoriše rad poljoprivrednih proizvođača i pruža podršku u edukaciji mladih pčelara.

Kako bi se iskustva stečena u realizaciji projekta Podsticanje zapošljavanja mladih prenela i na ostala područja Jablaničkog okruga, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ potpisala je 2017. godine Memorandum o razumevanju sa opštinom Medveđa sa ciljem uspostavljanja modela lokalne inicijative za zapošljavanje mladih uz podršku ostalih lokalnih partnera i današnji festival je jedna od načina kako mladi koji žive na području Medveđe sami pokrenu svoj posao. 

 

 

„Doniranjem opreme Udruženju mladih pčelara u Medveđi, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju je pružila značajnu pomoć našim mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, što je od izuzetnog značaja za celu našu opštinu, jer se time stvaraju preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima, i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju.Podršku mladim pčelarima i pčelarkama pružila je i lokalna samouprava, obezbedivši prostorije u kojima se organizuju predavanja i edukacije iz oblasti pčelarstva, koja su neophodna za dalje unapređenje rada.“ istakao je predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

On je dodao da opština Medveđa svoju šansu za razvoj vidi kroz pomoć poljoprivrednim proizvođačima, jer postoje prirodni resursi za razvoj pčelarstva, stočarstva, voćarstva i treba ih iskoristiti kao prednost ovog kraja. 

Podrška organizaciji Festivala meda došla je i od krovne institucije pčelara Srbije – Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Koliko je značajan ovakav vid organizacije udruživanja i povezivanja mladih pčelara kao i promocije pčelarstva kao perspektive zapošljavanja, rekao nam je predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Festival meda su upotpunili i mališani PU „Mladost“ koji su pustili mašti na volju, i uz taktove dečje pesmice “Zakleo se bumbar” izveli kratki performans, a iskoristili su i priliku da pokažu koliko su kreativni na temu meda i pčela.