Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Medveđa Sijarinska banja Vesti

Okrugli sto – „Istorijske činjenice o stvaranju Jugoslovenske države“

Opštinska biblioteka „Petar Petrović NJegoš“ je povodom obeležavanja „Stogodišnjice pobede Srbije u Velikom ratu“, organizovala za zainteresovane građane okrugli sto na temu „ Jugoslovenska država – od ideje do realizacije“. Završna aktivnost i predavanje održano je u Domu kulture u Medveđi, 1. decembra 2018. godine, tačno sto godina od dana formiranja Jugoslovenske države.

   

Stefan Stamenković iz Ćuprije, Master istoričar i student doktorskih studija Filološkog fakulteta u Beogradu govorio je na temu „Doba savezništva: Srbija i SAD u Velikom ratu“. U uvodnom delu svog izlaganja govorio je o razvoju srpsko-američkih odnosa, značaju Mihajla Pupina kao velikog nacionalnog radnika i patriotu.

Centralni deo predavanja odnosio se na humanitarnu pomoć u kojoj je učestvovalo 37 organizacija i dobrotvora, kako Amerikanaca tako i Srba, a i o finansijskoj pomoći zahvaljujući zalaganju srpskog poslanika u Vašingtonu, LJubomiru Mihailoviću. Svoje simpatije prema Srbima Amerikanci su pokazali obeležavanjem Dana Kosova, 28 juna 1918. godine i proglašenjem Dana Srba 28 .jula 1918. godine kada se na Beloj kući vijorila Srpska zastava. U zaključku je navedeno da su SAD bile prva velika sila koja je prihvatila srpske ratne ciljeve-oslobođenje južnoslovenskih država i formiranje Jugoslavije čime je opravdan naslov Doba savezništva.

   
Drugi predavač bio je Miloš Pavlović takođe master istoričar iz Priboja kod Leskovca čija tema je bila „Jugoslovenska država od ideje do realizacije“.
U ukupnoj organizaciji i Okruglom stolu učestvovao je Nemanja Jović, master istoričar iz Medveđe.

Prisutni posetioci mogli su da saznaju zanimljive činjenice o ovim istorijskim događajima, posebno kroz odgovore na Okruglom stolu.

(Kraj)