Lebane Vesti

Opelom i polaganjem venaca kraj spomenika u centru Lebana odata pošta stradalima tokom agresije NATO alijanse na Srbiju 1999. godine

Opelom i polaganjem venaca kraj spomenika u centru Lebana, danas je odata pošta stradalima tokom agresije NATO alijanse na Srbiju 1999. godine, kada je poginulo 20 boraca i četiri civila iz lebanskog kraja.

   

Vence su položile porodice nastradalih, delegacija lokalne samouprave, Vojska Srbije, predstavnici MUP-a, Udruženje boraca od 1990. godine i Udruženje ratnih-vojnih invalida, Delegacija opštinskog odbora SUBNOR-a, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženje penzionera, Ravnogorski pokret, delegacije osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Lebane. Prisutnima se obratio istoričar Aleksandar Miljković podsetivši prisutne i javnost na žrtve i stradanje 1999. godine.

   

Tokom 78 dana vazdušne kampanje nazvane „milosrdni anđeo“ poginula su 1.002 pripadnika Vojske Jugoslavije i policije i oko 2.500 civila među kojima je 89 mališana, a 10.000 je ranjeno i povređeno.