Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Opština Lebane dobila 4,6 a Bojnik 3,3 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, predstavnicima 151 lokalne samouprave dodelila Ugovore u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti. Ona je izjavila da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

„Potpisali smo ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Opština Lebane je po ovom projektu od Ministarstva rudarstva i energetike dobila 4.660.000 dinara, učešće opštine je 2.000.000 dinara, a zainteresovano domaćinstva učestvovaće sa 50 procenata novčanih sredstava. Ukupan fond za domaćinstva za ovu namenu u opštini Lebane je 13.320.000 dinara.

Za opštinu Bojnik od Ministarstva rudarstva i energetike odobrena su sredstva u iznosu od 3.333.333 dinara.

 

infocentarjug.rs