Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Opština Lebane subvencioniše kamate poljoprivrednicima

Opština Lebane poziva sva registrovana poljoprivredna gazdinstva da se prijave za subvencionisane poljoprivredne kredite a iznos kamate tih kredita subvencionisaće lokalna samouprava.

Po ovom konkursu  poljoprivredni proizvođači mogu da podignu poljoprivredne kredite kod banke „Intesa“ u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara a iznos celokupne kamate platiće opština Lebane. Kreditna podrška je vrsta podsticaja kojim se poljoprivrednim gazdinstvima omogućava olakšani pristup korišćenju kredita.

Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane potpisao je danas ugovor sa predstavnikom banke „Intesa“ Daliborom Stojmenovićem kojim se banka obavezuje da svim zaniteresovanim poljoprivrednicima koji su kredtino sposobni odobri kredite u roku od 48 sati od dana prijave a koji će imati samo trošak vraćanja kredita.

„U ovoj godini smo izdvojili 2 miliona dinara u budžetu za ovu namenu. Prošle godine smno takođe imali opredeljena sredstva za subvencionisanje kamae, ali je interesovanje bilo veoma malo. Period otplate kredita je u dogovoru sa bankom, a može biti mesečno, kvartalno ili jednom godišnje“ istakao je Bogdanović.

On dodaje da se u prethodnom  periodu nije mnogo ulagalo u poljoprivredu ali da će u narednom periodu opština izdvajati više sredstava za ovu namenu.

Ove godine je kamata dosta povoljnija nego prošle godine i iznosi negde oko 7,5 % što svakako ide u svima u korist.

Svu potrebnu dokumentaciju zainteresovani poljoprivrednici mogu preuzeti već od danas u odeljenju za poljoprivredu opštinske uprave Lebane i sa tim formularima idu u banku. 

Registrovani poljoprivredni proizvodjači  informacije mogu dobiti  na telefon 016/843-710 ili u prostorijama odeljenja za poljoprivredu opštine Lebane, svakog radnog dana od 07 do 15 časova u kancelariji broj 28.