Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Opština Lebane uskoro dobija prvi manastir u selu Rafuna, svaka vrsta pomoći za manastir dobrodošla

Na sednici Opštinskog veća danas je usvojen predlog Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata crkava i verskih zajednica iz opštinskog budžeta.

Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane kazao je da sredstva opredeljena za verske zajednice iz lokalnog budžeta iznose 2 miliona dinara.

On je podsetio da je 2018. godine opština Lebane u saradnji sa Eparhijom Niškom i vladikom Arsenijem izdvojila 3 miliona dinara za kupovinu zemljišta površine 24 hektara koje se naslanja na Crkvu Svetog Pantelejmona, a u cilju osnivanja manastira koji će biti opremljen polovinom ovog meseca kada će ga posetiti vladika Niški.

„U drugoj polovini septembra meseca očekujemo i osnivanje prvog manastira na teritoriji opštine Lebane, a na naše veliko zadovoljstvo lokalnu samoupravu i sadašnju crkvu a budući manastir  Svetog Pantelejmona u selo Rafuna posetio je i prvi monah. Ovih dana se intezivno radi na sređivanju i uređenju objekata“ – kazao je Bogdanović.

Bogdanović je pozvao građane da pomognu u opremanju konaka manastira i naglasio da je do crkve Svetog Pantelejmona sređen put ali da je u planu da se isti asfaltira i uradi ulična rasveta kako bi vernici mogli nesmetano da obiđu ovu svetinju. Za početak u manastiru Svetog Pantelejmona u Rafuni će boraviti jedan monah.

 

Info centar juga