Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Opština Medveđa digitalizuje svoje kulturno nasleđe i tradiciju

Nematerijalno kulturno nasleđe jeste ono što na najbolji mogući način reflektuje nacionalni identitet kao nešto jedinstveno i zajedničko za jednu naciju, a posebno je atraktivan element kulturne i turističke ponude jedne zemlje. 

Ministarstvo kulture i informisanja je u 2017. godini raspisalo konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata vezanih za očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Nematerijalnu kulturnu baštinu moguće je razsvrstati u kategorije:

1. Usmena predanja i izražavanja
2. Izvođačke umetnosti
3. Društvena praksa, običaji, obredi i svetkovine i
4. Tradicionalni zanati

U oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa, po raspisanom konkursu od strane nadležnog ministarstva, Opštinskoj biblioteci opštine Medveđa: „Petar Petrović Njegoš“ odobren je projekat „Digitalizacija zavičajne građe Gornje Jablanice“, a vrednost odobrenog projekta iznosi 505.000,00 dinara.

U oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja nematerijalnog nasleđa, po raspisanom javnom konkursu Ministarstva kulture, Turistička organizacija opštine Medveđa je za nematerijalno kulturno nasleđe kod Ministarstva Kulture i informisanja Vlade republike Srbije konkurisala sa dva projekta, za koja su i odobrena sredstva.

Prvi projekat je vezan za digitalizaciju tradicionalnih starih zanata opštine Medveđa u ukupnoj vrednosti od 300.000, din. Projekat ima za cilj da prepozna i istraži stare zanate koji su postojali, a koji i danas postoje u opštini Medveđa i iste digitalizuje u vidu kratkometražnog dokumentarnog filma.

Drugi projekat se zove „ Usmena tradicija opštine Medveđa“ i vezan je za istraživanje i digitalizaciju starih pesama i zdravica iz naroda. Cilj projekta je da se otrgne od zaborava način življenja starih predaka i svega onoga što era modernog doba potiskuje i baca u zaborav. Sve pesme koje projektni tim uspe da sakupi, biće objavljene u vidu audio zapisa i odštampane u knjizi. Ministarstvo je i ovaj projekat podržalo sa 300.000,00 din.

Koordinator ovih projekata ispred Turističke organizacije opštine Medveđa je Milan Stevanović, koji će sa svojim projektnim timom i stručnim saradnicima u narednim mesecima raditi na istraživanju i prikupljanju materijala. Projektne aktivnosti će trajati do kraja novembra meseca, a promocija projekata se očekuje za vreme održavanja kulturno-turističke manifestacije „Veče usmene tradicije opštine Medveđa“ sredinom decembra meseca.

Izvor: Opština Medveđa