Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Opština Medveđa potpisala Memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO

Predstavnici lokalnih samouprava potpisali su sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja postavljajući tako osnove za izgradnju kapaciteta i resursa i početak dugoročnog procesa utemeljivanja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija koji će za rezultat imati poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane.

Svečanom događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Švajcarske kancelarije za saradnju, relavantnih državnih institucija, međunarodnih organizacija kao i gradonačelnici i predsednici opština. Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić i Ursula Lojbi, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom i savetnica u ambasadi Švajcarske u Srbiji, uručili su potpisane Memorandume o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja.

Ispred opštine Medveđa potpisivanju je prisustvovao predsednik opštine, dr Nebojša Arsić.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja važan korak ka stvaranju opštinskih kadrovskih kapaciteta koji će unaprediti rad lokalnih samouprava u skladu sa principima dobrog upravljanja: odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti, učešća, jednakosti i nediskriminacije.

Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO treba da doprinese poboljšanju kvaliteta života građana Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka.

Aktivnosti programa Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

 

(Kraj)