Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Opštine Lebane i Bojnik dobile sredstva od EU za finansiranje projekata ličnog pratioca deteta

Opština Lebane uz podršku Evropske unije, a preko programa EU PRO Plus pokreće projekat „Zajedničkim naporom – uvođenje usluge ličnog pratioca deteta“. Ovaj projekat sprovodiće se u partnerstvu sa opštinom Bojnik i Udruženjem građana „Građanski savet opštine Bojnik“.

Dve opštine, Lebane i Bojnik, su među lokalnim zajednicama koje posvećuju veliku pažnju socijalnoj politici, sa posebnom brigom o maloletnoj populaciji iz kategorije osetljivih grupa i kao takve su prioritetne za ovaj projekat.

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Lični pratioci biće dostupni deci sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole. Programske aktivnosti ličnog pratioca deteta realizuju se kroz akreditovani program, a jedna od komponenti projekta je i licenciranje Udruženja za pružanje usluge ličnog pratioca.

Evropska unija za ovaj projekat je opredelila 3,1 milion dinara koji će trajati 12 meseci.