Društvo Jablanički okrug Leskovac Vesti

Organizacija ROSA Za najsiromašnije Rome podeljeni higijenski paketi, pribor za učenike i drva za ogrev

U okviru humanitarne aktivnosti koju organizacija ROSA sprovodi sa partnetrskom organizacijom Terafund iz Belgije, za oko 20-ak starijih romskih porodica, udovica i višečlanih porodica  podeljeno je oko 60 kubika ogrevnog drveta, odnosno  3 kubika po porodici, piše portal Rominfomedia.

Ogrevno drvo su porodicama podelili humanitarni radnici, bračni par Louis i Ana Amri Van de Voorde, aktivisti Belgijske organizacije koji deluju u okviru organizacije ROSA. Organizacija ROSA je takođe tokom ove nedelje za 40 porodica povratnika po sporazumu readmisije podelila 40 higijenskih paketa, 40 pokrivača,   garderobu za 20 beba (benkice, 2 zeke, 3 pelene, 1 sapun, ćebence pelene….) i školski pribor za oko 200 učenika povratnika po sporazumu readmisije.

   

Ova humanitarna pomoć obezbeđena je preko SKRUG Liga Roma u okviru projeketa „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“.

Cilj projekta je sprečavanje migracija i pružanje podrške povratnicima po readmisiji, tražiocima azila i drugim pripadnicima ugroženih grupa stanovništva.
Projekat ima direktan uticaj na povećanje socijalne uključenosti ugroženih grupa stanovništva i na poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica.

U okviru projekta, 13 informativnih centra  rasporedjeni su po regionima u Srbiji, koji  predstavljaju čvorište informacija o mogućnostima podrške kroz Helpov projekat kao i realizacije te podrške, a potom i informacija o mogućnostima podrške drugih relevantnih organizacija i institucija.

Jedan od informativnih centara je Organizacija ROSA- HUB11,   koja u okviru ovog projketa  pokriva Jablanički upravni okrug.

 

Izvor,Foto: Rominfomedia