Jug Srbije Leskovac Vesti

Osnovci otpočeli selektivno odlaganje otpada

U četiri osnovne škole na teritoriji grada Leskovca osnovci su počeli da primenjuju selektivno odlaganje otpada.
U okviru projekta „Ekologičan“  finansiranog od strane Fonda za zaštitu životne sredine Grada Leskovca, a koga je realizovalo udruženje „Jablaničko blago“ četiri osnovne škole sa teritorije Grada Leskovca dobile su kontejnere kako bi pokrenule selektivno odlaganje otpada i to PAPIRA, METALA i PLASTIKE. Pre opremanja škole učenici su učestvovali u edukaciji na temu selektivnog odlaganja i reciklaže otpada pod nazivom „Mi i životna sredina“.


Ideja projekta je da deca u osnovnim školama steknu naviku da selektivno odlažu otpad, a da ujedno škola ostvari određena novčana sredstva predajom selektovanog otpada reciklažnom centru, koji će se dalje upotrebiti za potrebe škole.


Tokom prošle godine sličan projekat je uspešno sproveden u Opštini Lebane i danas deca uveliko selektivno odlažu svoj plastični, metalni i papirni otpad, dok direktori škola učesnica kažu da iako je mala suma novca koja se dobija od predaje otpada reciklažnom centru, ona znači za školu kada se prikupi nakon par meseci.


Danas svako domaćinstvo može selektivno odlagati svoj otpad i isti predavati reciklažnom centru, a da za to dobije novac od reciklažnog centra za prikupljenu plastiku, papir, metal, staklo, elektronski ili električni otpad. To se posebno odnosi na porodice koji žive u kućama i na selu, jer imaju više prostora za odlaganje.
Selekcijom otpada čuvamo životnu sredina za buduće generacije, dobijamo „džeparac“ od toga i gradimo bolje navike.