Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Osnovna škola „Gornja Jablanica“ obeležila 130 godina postojanja

Osnovna škola Gornja Jabalnica iz Medveđe proteklih dana nizom događaja obeležila je veliki jubilej 130 godina postojanja i uspešnog rada.

Obeležavanje ovog zanačajnog datuma za ovu školu počelo je izložbom dečijih likovnih radova u Kulturnom centru u Medveđi, nastavljeno je narednog dana prezentacijom o istorijatu ove obrazovne ustanove i promocijom obnovljenog izdanja školskog časopisa PIONIR. 

Obeležavanje 130 godina od osnivanja škole „Gornja Jablanica“ završeno je svečanom priredbom koju su učenici i nastavnici ove škole upriličili u sali Kulturnog centra u Medveđi. Neposredno pre početka završne priredbe u školskom holu direktorka škole Slavica Đonić priredila je prijem za mnogobrojne goste i prijatelje ove škole, kao i za nekadašnje nastavnike koji su svoj radni vek proveli u ovoj školi.

Na svečanosti u prepunoj sali Kulturnog centra nakon intoniranja državne himne, direktorka škole „Gornja Jablanica“ Slavica Đonić pozdravila je sve prisutne rečima da je 130 godina veoma dug period tokom kojeg je škola prolazila kroz razne faze, menjala imena ali su uvek svi funkcionisali kao tim.

“Opstanak ove obrazovne ustanove bio je trnovit i težak. Verovali smo u uspeh svih pametnih, nadahtutih ljudi, verovali smo u solidarnost i prijateljstvo bez granica. Dokaz kvaliteta ste vi bivši i sadašnji učenici i nastavnici, učitelji mnogih generacija, direktori, vi koji danas niste sa nama a davali ste sve od sebe za svoje učenike i vi učitelji budućih đaka.” istakla je Đonić.

Ona je kazala da škola danas ima 370 učenika, 52 upošljenika, 20 odeljenja. Ima modernu školsku zgradu, tri izdvojena odeljenja i stručno zastupljenu nastavu. Nastava se izvodi na Srpskom jeziku od 1. do 8. razreda, kao i na albanskom jeziku u kombinovanom odeljenju od 1. do 4. razreda. Škola je uključena u mnoge projekte koje realizuje Ministarstvo prosvete.

 

  

Na svečanosti se obratio i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić koji je podsetio da je i on nekada bio đak ove škole koja danas slavi veliki jubilej i poželeo im da 131. rođendan dočekaju u novoj školi jer bi preko kancelarije za javna ulaganja trebalo da se realizuje projekat rekonstrukcije školske zgrade.

“Posebnu zahvalnost dugujemo onim nastavnicima i učiteljima koji nisu među nama, a koji su utkali svoje znanje, rad i ljubav u temelje ove škole. Jubileji su prava prilika za čestitke, slavlje, osvrt na prošlost i pogled u budućnost. Kroz sve promene kroz koje je prošla naša škola uspela je da sačuva svoj identitet, kontinuitet i prepoznatljivost.” naglasio je Arsić.

On je podsetio da su mnoga istaknuta imena kulturnog i javnog života svoje primarno obrazovanje počeli baš u ovoj školi i poželeo đacima i nastavnicima da u budućem periodu ispisuju još lepše stranice istorije i ostanu ponos opštine Medveđa.

Pre početka priredbe direktorka škole Slavica Đonić uručila je zahvalnice predsendiku opštine Medveđa, Kulturnom centru Medveđa, Policijskoj stanici u Medveđi, radio Medveđi i portalu Info centar juga za uspešnu saradnju sa ovom obrazovnom ustanovom.

  

  

  

Nakon toga počeo je svečani deo programa u kojem su učestvovali učenici svih razreda škole „Gornja Jablanica“. 

U kratkom filmu, koji je bio podeljen u pet celina, prikazani su svi najvažniji segmetni koji su obeležili ovih 130 godina, a učenici su kroz scenske prikaze i recitacije upoznali sve prisutne sa bogatom istorijom škole. Na samom kraju priredbe izvedena je himna škole.