Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Osveštan svepravoslavni kamp prijateljstva, pod nazivom „Hilandarsko selo“

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, episkop niški G.G. Arsenije i episkop vranjski Pahomije posetili su danas Sijarinsku Banju gde su osveštali svepravoslavni kamp prijateljstva, pod nazivom „Hilandarsko selo“.

 

Nakon osvećenja, prigodnom besedom obratio se Vladika niški Arsenije, i istakao da je osnivanje kampa velika zasluga manastira Hilandar koji je riznica vere, duhovnosti i istorije našeg naroda.

„Manastir Hilandar već godinama unazad ima poduhvat da organizuje letnje kampove za decu iz Srbije i regiona, gde deca pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, imaju nastavu i sa veroučiteljima. Ovi objekti smešteni u Hilandarskom selu u Sijarinskoj Banji će od iduće godine biti puni, obzirom da ćemo ovde upućivati decu na kampovanje a samim tim promovisati ovu divnu banju, kako bi imala što više posetilaca“- naglasio je iguman Metodije sa Hilandara.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, je istakao da je prvi planirani objekat kampa prijateljstva opremljen u potpunosti i da u 11 spavaonica ovog objekta mogu da borave 44 mališana, ali da su radovi i na ostala 4 objekta u toku.

„Ceo ovaj kompleks oko bazena činiće Hilandarsko selo, a u centru banje je kupljen objekat koji će se koristiti u kulturne svrhe, gde planiramo da otvorimo jednu pozornica gde će se deca edukovati iz pravoslavlja i svega onoga što je interesantno kako bi postali čestiti i dobri ljudi. Prepodobni arhimandrit Metodije je od danas domaćin u našoj Medveđi, a veliku zahvalnost dugujemo i kompaniji Cargo i velikom broju ljudi dobre volje koji su učestvovali u izgradnji svepravoslavnog kampa“ – rekao je predsednik Arsić.

Pored osvećenja kampa, bratstvo sa Hilandara imalo je još jednu humanu misiju. Naime, u opštinskoj biblioteci „Petar Petrović NJegoš“ otvoren je Hilandarski kutak, jedinstven u Srbiji, zahvaljujući donaciji knjiga direktno sa Hilandara.

infocentarjug.rs