Jug Srbije Lebane Vesti

Otvoren EUTEKA kutak u biblioteci u Lebanu

EUTEKA kutak, posebno opremljen deo u biblioteci namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji, otvoren je u biblioteci „Branko Radičević“ u Lebanu. EUTEKA kutak je poklon biblioteci u Lebanu od delegacije EU u Srbiji.

EUTEKA kutak omogući će vam da se bolje upoznate sa instutucijama EU i kako one funkcionišu, državama članicama, prednostima procesa pridruživanja, putovanju i studiranju u EU i mnogim drugim oblastima. Iz biblioteke Branko Radičević“ pozivaju sve čitaoce da posete bilbioteku i upoznaju se Evropskom unijom.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. U EUTEKA kutku u biblioteci nalaze se sto, stolica i kompjuter kao i polica na kojoj su EU publikacije na srpskom jeziku koje pokrivaju najrazličitije teme: od toga kako funkcioniše EU, preko podrške koju u Srbiji EU pruža obrazovanju mladih, preduzetnicima, procesu pridruživanja Srbije u EU, do toga kako studirati, raditi ili volontirati u zemljama Evropske unije.


„U 45 opština u Srbiji trenutno je u toku otvaranje EUteka kutaka u bibliotekama. To su mesta na kojima se građani, u lokalnim sredinama, mogu direktno informisati o svemu što ih zanima o Evropi i Evropskoj uniji. Podržali smo one opštine i biblioteke koje su pokazale zainteresovanost da same informišu korisnike o EU. Nikad nije bilo jasnije da je strateški prioritet Srbije Evropska unija i zbog toga je izuzetno važno što bolje informisati građane, a posebno mlade, o benefitima koje pridruživanje EU donosi Srbiji“, rekao je Pol Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

„EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. U EUteka mreži biblioteka je 48 biblioteka širom Srbije. Više informacija o projektu pronađite na: www.euinfo.rs/euteka