Lebane Vesti

Otvoren klub za traženje posla u Lebanu

U Lebanu je otvoren Klub za traženje posla u prostorijama ispostave NSZ, čije se opremanje i rad finansiraju iz sredstava Evropske unije kroz projekat „EU pomoć nezaposlenim licima i teže zapošljivim grupama”.

Lebane – Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Leskovac i opština Lebane potpisale su u decembru prošle godine sporazum o otvaranju kluba za traženje posla. Lokalna samouprava Lebana dala je svesrdnu podršku otvaranju ovog kluba, istakla je na otvaranju kluba načelnica opštinske uprave Lebane Tanja Bogdanović „Lokalna samouprava je obezbedila prostor za ove edukacije. Nastojaćemo da održivost projekta u potpunosti opravda svoje postojanje i sve ono što je u interesu naših građana opština Lebane će to podržati“ naglasila je Bogdanovićeva. Ona je dodala da je jedan od primarnih ciljeva lokalne samouprave dovođenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

klub-nsz-010 klub-nsz-011

NSZ je u Srbiji uz pomoć granta EU vrednosti 6,5 miliona evra otvorila 50 ovakvih klubova izjavio je u Lebanu direktor filijale NSZ u Leskovcu Dejan Stanković. On dodaje da nezaposlena lica sa evidencije ove službe u klubovima dobijaju informacije o slobodnim radnim mestima, uče kako da pišu ponude za posao i kako da se predstave poslodavcima. „NSZ je imala obavezu da ove klubove potpuno opremi nameštajem, računarima i sredstvima neophodnim za rad kluba. Takođe je obaveza bila i angažovanje jednog lica sa naše evidencije koja će raditi kao vođa kluba. Na osnovu iskustava sigurni smo da će ovaj klub dati efekte i osnažiti i motivisati nezaposlena lica da budu sigurniji prilikom traženja posla“ podvukao je Stanković

klub-nsz-002 klub-nsz-008 klub-nsz-007

Jelena Mladenovic, savetnica u Klubu za traženje posla u Lebanu istakla je da se u klubu radi sa nezaposlenim licima sa evidencije naročito sa kategorijama koje su teže zapošljive. „U klubu radimo na principu radionica, gde nezaposlena lica uče kako da pišu CV, kako da apliciraju za posao i razmenjuju svoja iskustva od ranije. Obuka traje za kvalifikovana lica 10 radnih dana po 5 sati dnevno, a za nekvalifikovana lica 5 dana“ naglasila je Jelena Mladenović i dodala da se u klubu se spremaju i za predstojeći sajam zapošljavanja koji će biti održan 19. oktobra u leskovačkom kulturnom centru.

klub-nsz-003 klub-nsz-004 klub-nsz-001

Ovi klubovi predstavljaju vid aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi NSZ istakla je Marija Stevanović, savetnica za posredovanje u traženju posla u leskovačkoj filijali NSZ. „Mi ovakav vid traženja posla realizujemo još od 2006. godine. Nezopsleni u Lebanu mogu računati na pomoć svih savetnika koji rade u ispostavi naše službe u Lebanu, ali savetnice Jelene koja vodi klub u Lebanu. Po iskustvima od ranije oni koji završe obuku u klubu za 30 % povećavaju šansu da brže pronađu posao“ podvukla je Stevanovićeva. U Jablaničkom okrugu klubovi su otvoreni u Vlasotincu, Bojniku, Medveđi i Lebanu.
klub-nsz-012 klub-nsz-009
Ona je pozvala sve nezaposlene da se prijave na ovu obuku, a takođe je pozvala i nezaposlene da posete sajam zapošljavanja 19. oktobra u Leskovcu. „Trenutno na osnovu zahteva poslodavaca imamo oko 150 najavljenih slobodnih radnih mesta, a nadamo se da će do dana održavanja sajma taj broj biti i veći“ podvukla je Marija Stevanović, savetnica za posredovanje u traženju posla u leskovačkoj filijali NSZ.
Kako se čulo u klubu za traženje posla u Lebanu po podacima iz septembra meseca trenutno je na evidenciji u Lebanu 4626 nezaposlenih lica, što je manje nego u prethodnom periodu.