Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Otvoren konkurs za stipendije srednjoškolcima iz Medveđe, Lebana i Leskovca

Za učenike srednjih škola na području opština Medveđa, Leskovac i Lebane čiji je osnivač Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave, Služba Koordinacionog tela dodeljuje učeničke stipendije u mesečnom iznosu od 6.000,00 dinara za period školovanja od 01. septembra do 31. decembra 2018. godine. Ukoliko sredstva budu obezbeđena u budžetu za 2019. godinu Služba Koordinacionog tela će nastaviti stipendiranje do završetka školske 2018/2019. godine.

Opšti uslovi su da učenici imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na području opštine Medveđa, da su prvi put školske 2018/2019. godine upisali prvu, drugu, treću ili četvrtu godinu neke od srednjih škola obrazovanih odlukom Ministarstva prosvete Republike Srbije, da su tokom prethodnog školovanja ostvarili odličan ili vrlo dobar uspeh i da tokom prethodnog školovanja nisu ponavljali nijedan razred.

Na konkurs za dodelu učeničkih stipendija mogu se prijaviti učenici I razreda srednje škole koji su u svim razredima od V do VIII razreda osnovne škole postigli odličan ili vrlo dobar opšti uspeh (od 3,50 do 5), odnosno učenici od II do IV razreda srednje škole koji su u svim prethodno završenim razredima srednje škole postigli odličan ili vrlo dobar opšti uspeh (od 3,50 do 5) i koji su iz vladanja imali ocenu primerno (5).

Stipendije dobijaju samo učenici koji u školskoj 2018/2019. pohađaju srednje škole na teritoriji opština MedveđaLeskovac i Lebani u trenutku podnošenja molbe imaju prebivalište na području opštineMedveđa.

Učenici koji su već ostvarili pravo na neku od učeničkih stipendija iz budžeta Republike Srbije nemaju pravo na stipendiju Službe Koordinacionog tela, a ako u međuvremenu steknu pravo na neku drugu stipendiju, dužni su da se opredele za jednu od dodeljenih stipendija. Služba Koordinacionog tela zadržava pravo da proveri da li su kandidati za učeničku stipendiju već ostvarili pravo na stipendiju nekog drugog državnog organa koja se finansira iz budžeta Republike Srbije ili lokalne samouprave.

Služba Koordinacionog tela u skladu sa budžetom za 2018. godinu raspolaže novčanim sredstvima za 300 stipendija. Raspodela stipendija će biti prema modelu transferisanja finansijskih sredstava opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. 

Shodno kvotama Ministrstva finansija, Služba Koordinacionog tela će od 300 raspoloživih stipendija dodeliti učenicima: iz opštine Bujanovac 40% odnosno 120 stipendija, iz opštine Preševo 39% odnosno 117 stipendija i iz opštine Medveđa 21% odnosno 63 stipendije. U slučaju da jedna od opština ne bude imala dovoljan broj stipendista za kvotu koja je unapred određena, slobodna mesta će se prebaciti i ravnomerno raspodeliti na druge dve opštine po unapred utvrđenim procentima.

Rok za prijavljivanje na konkurs je od 28. septembra do 12. oktobra 2018. godine do 15:30 časova.

Učenici koji žele da konkurišu sve detaljnije informacije mogu pronaći na ovom linku.