Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Pet osnovnih škola u Medveđi dobiće interaktivnu pametnu tablu

Pet osnovnih škola u Medveđi dobiće interaktivnu pametnu tablu

Opština Medveđa, iako spada u red slabije razvijenih opština, trudi se na sve načine da modernizuje obrazovni sistem po školama i podigne nivo znanja kroz upotrebu novih tehnologija.

 

Učenici prvog razreda na teritoriji opštine Medveđa dobiće uskoro interaktivne, pametne table, kako bi njihovi prvi koraci u sticanju znanja bili što lakši i sadržajniji. Nabavku pametnih tabli finansira lokalna samouprava Medveđe, a inicijator modernizovanja škola na teritoriji opštine Medveđa je predsednik opštine, dr Nebojša Arsić. Na tu temu nešto više, govorilo se i na sastanku održanom u Predškolskoj ustanovi „Mladost“, gde su se okupili direktori osnovnih škola sa teritorije opštine Medveđa.

   
„Sada je XXI vek, digitalizacija školstva je u toku. Naša je želja da učenici opštine Medveđa ne kaskaju za novim tehnologijama u školstvu i mogućnostima koje imaju njihovi vršnjaci u većim gradovima. Uvođenje pametnih tabli je veliki pomak kako za nastavni kadar tako i za đake. Reč je o savremenoj obrazovnoj tehnologiji za učenike i nastavnike, i to je samo jedan od poteza koji lokalna samouprava čini da poboljša položaj mladih“ – rekao je dr Nebojša Arsić, predsednik pštine Medveđa.

Interaktivne table su veličine kao i obične školske table. Moguć je prikaz video zapisa, fotografija visoke rezolucije, primenu velikog broja softvera edukativnog sadržaja kao i izmene i snimanje aktivnosti koje su u toku. Površina table je osetljiva na dodir ali omogućava i upotrebu digitalnog mastila.

Ovaj vid nastave obezbeđuje bolju motivisanost učenika i lakše održavanje njihove pažnje, zahvaljujući tome što učenici u ovom vidu nastave mogu da budu aktivniji, umesto da budu koncentrisani na beleženje.

Interaktivna tabla je na ćirilici a deca mogu pisati i brisati po njoj prstima uz moderne sadržaje nastave.

Pametna tabla za nastavu otvara mogućnost nastavnicima da lako, kvalitetno i zanimljivo spreme školski čas. Svako predavanje je moguće snimiti i ponoviti sadržaj neobrojano puta ili dodati nove delove.

Pametna table stvara preduslove za angažovanje svih čula u procesu sticanja novih znanja, razvija kreativnost učenika i obezbeđuje veću aktivnost učenika u nastavi i učenju.

(Kraj)