Društvo Jug Srbije Srbija Vesti

Petković: Istorijski govor predsednika Vučića o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče u Skupštini Srbije istorijski govor zasnovan na racionalnom, odgovornom, ali pre svega državotvornom promišljanju i odnosu prema pitanju Kosova i Metohije, ali i srpskom nacionalnom pitanju uopšte.

Dalekosežnost i ozbiljnost predsednikovih poruka, uveren sam, tek će u godinama pred nama pokazati pun potencijal i značaj za očuvanje srpskog nacionalnog bića, posebno na prostoru naše južne pokrajine.

Zbog toga su jučerašnji predsednikov govor, ali i odgovori poslanicima svojevrsni kamen međaš naših nacionalnih crvenih linija u kojima nema mesta priznanju Kosova i Metohije, niti poniženju naše države i naroda, ali ima mesta za dijalog, kompromis i dogovor, kao preduslovima dugoročnog mira i bezbednosti, ali i našem razvoju i prosperitetu, bez kojih nam nema ni ostanka i opstanka na prostoru Kosova i Metohije.

Samo zahvaljući snažnoj Srbiji mi smo u stanju da pomažemo našem narodu na prostoru Kosova i Metohije, ali i svuda u zemlji i rasejanju. Primer nikad jače ekonomske podrške države Srbije su i brojni kapitalni projekti i ulaganja na Kosovu i Metohiji, o kojima je predsednik juče, takođe, podrobno govorio.

Zbog toga je bilo teško, ali prekopotrebno, čuti sve demografske projekcije i realno stanje na terenu, nasuprot samoobmanama i bajkama kojima smo decenijama uljuljkivani.

Jedino takvim hrabrim porukama, po kojima je predsednik Vučić poznat, gledajući problemima direktno u oči, možemo prevazići sve izazove koji su pred nama.

Zamrznuti konflikt, onako kako ga priželjkuje deo neodgovornih pojedinaca danas, nije ništa drugo nego tinjajući sukob koji može da eksplodira, a u koji bi, oni koji danas napadaju Srbiju, da guraju svu decu, osim svoje.

Zbog toga su razni Jeremići, Đorđevići, Tadići i Đilasi juče morali da hvataju beleške iz govora predsednika Srbije, a ne da kukavički napadaju predsednika na društvenim mrežama i u njihovim medijima.

Najvažnije je ipak, da je predsednikov istorijski govor, osim velikog opšteg interesovanja, sa velikom pažnjom dočekan među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da su oni ti koji su poruke predsednika Vučića razumeli i podržali, jer samo snažno, složno i zajedno možemo da budemo brana svima onima koji nam ne žele dobro, ili vlastite interese stavljaju ispred nacionalnih.