Bojnik Jug Srbije Vesti

PK Zmaj sa Radana održao četvrtu tradicionalnu akciju "Naša budućnost"

U organizaciji Planinarskog kluba Zmaj sa Radana održana je četvrta tradicionalna akcija „Naša budućnost“, učenici petog razreda Osnovne skole „Stanimir Veljković Zele“ ove godine priključili su se akciji i održali čas u prirodi.

Staza je duga 3,9 km i nalazi se u blizini Spomen Doma. U akciji je obnovljena signalizacija staze koja je raščišćena od suvih stabala, postavljen je improvizovani most na mestu gde je kiša napravila veliku baru, ofarbano je i popravljeno 15 edukativno-rekreativnih stanica duž staze.
Planinarski klub Zmaj sa Radana akcenat stavlja na rad sa decom, a cilj im je upoznavanje sa prirodnim lepotama i udaljavanje dece od kompjutera.
Ivica Arandjelovic se ovom prilikom zahvalio, upravnici Doma na Radanu Zorici Arsic, na gostoprimstvu.
Planina Radan je vazdušna banja zbog blage klime i brojnih biljnih vrsta, registrovano je 1.838 vrsta biljaka i životinja, što ukazuje na veliki potencijal područja. Radan je značajno područje ptica u Evropi, ali i druge divljači. Uglavnom obrastao stoletnom listopadnom šumom, na pojedinim delovima ima i četinara, a i pašnjaka. Najviši vrh Radana je Šopot, sa visinom od 1409 m, pored njega tu su još Petrova gora 1150m, Kamen 954m i Sokolov vis 1370m.