Jug Srbije Lebane Vesti

Počela BESPLATNA sterilizacija za pse i mačke na teritoriji opštine Lebane

Na teritoriji opštine Lebane u toku je besplatna sterilizacija za pse i mačke. Ovim putem pozivaju se građani opštine Lebane da se jave i zakažu besplatnu sterilizaciju za svoje i/ili napištene kuje ili mačke.

Opština Lebane je jedna od prvih opština u Srbiji koja je dobila mogućnost besplatnih sterilizacija. Sterilizacije se u lebanskoj  opštini rade još od 2011. godine. Samo u toku 2016-te sterilisano je preko 160 kuja i mačaka a urađeno je i oko 50 kastracija.

Akciju besplatnih sterilizacija finansira gospođa Monika Brukner iz Švajcarske, odnosno „Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo“. Sterilizacije radi dvm Vladica Mitić, vlasnik PVA „Animal-vet“ – Leskovac.

Predsednik opštine Lebane i Veterinarska stanica Lebane i ove, kao i prošle godine, izašli su u susret građanima ove opštine koji nisu u mogućnosti da životinje odvedu do Leskovca i dali saglasnost da dvm Vladica Mitić, bez novčane naknade koristi prostorije  J.V.S. Lebane, za obavljanje besplatnih sterilizacija kuja i mačaka sa teritorije opštine Lebane.

Sterilizacijom se brojnost populacije napuštenih životinja stavlja pod kontrolu na human način, a istovremeno se utiče na stvaranje zdrave populacije.

Sterilizacija (ovariohisterektomija) je hiruški zahvat (operacija) koji se radi u opštoj (totalnoj) anesteziji. Životinja spava i ništa ne oseća. Pri tom zahvatu ženkama se uklanja uterus (materica) i ovarijumi (jajnici), tako da ženke nemaju polne cikluse, ne ulazi u estrus (teranje) pa ne mogu da ostanu gravidne (trudne, skotne, smačne…). Dakle, nema neželjenih štenaca/mačića. Kod ženki je manja verovatnoća dobijanja tumora mlečne žlezde i piometre (gnojne upale materice). Lečenje, pre svega piometre, je prilično skupo, a ishod neizvestan.

Kastracija je uklanjanje testisa kod mužjaka, tako da nisu sposobni za oplodnju, a smanjena je i verovatnoća pojave tumora prostate, smanjuje se potencijalna agresivnost. Kastracija se, takođe, radi u opštoj (totalnoj) anesteziji.

Postojeća populacija napuštenih životinja na ulicama posledica je pre svega neodgovornog vlasništva. Veoma je teško utvrditi tačan broj napuštenih životinja, jer postoji veliki broj vlasnika pasa koji svesno ili nesvesno puštaju pse bez kontrole. Ovo doprinosi problemu neželjenog parenja, a povećava se i broj incidenata u kojima psi učestvuju, pa je povećan broj ujeda građana od strane pasa.

Tokom višegodišnje prakse rešavanja problema napuštenih životinja utvrđeno je da je čak 60% pasa koji se nalaze na ulici, su psi bez nadzora (psi neodgovornih vlasnika koji veliki deo dana provode na ulici); 30% su napušteni psi (psi koje su vlasnici izbacili); 5% su izgubljeni psi i 5% populacije pasa na ulici su psi rođeni na ulici.

Svetska organizacija za zdravlje životinja (OEI) ističe da program kontrole brojnosti populacije napuštenih životinja, mora da se zasniva na humanim metodama, pre svega sterilizaciji i kastraciji.

Lišavanje života nije efikasno sredstvo za dugoročno smanjenje brojnosti populacije napuštenih životinja. Eutanazija je zapravo najneefikasnija mera za smanjenje brojnosti napuštenih životinja, osim toga nezakonita je. Pored toga, analize Svetske zdravstvene organizacije (WHO), pokazale su da je takav metod nesiguran i ne donosi rezultate.

Podsećamo, da je po Zakonu o dobrobiti životinja vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca dužan da spreči rađanje neželjenih životinja, i to onemogućavanjem kontakta mužjaka i ženke ili primenom kontracepcije, kastracije mužjaka i sterilizacije ženke.

Parola ove akcije nosi naziv „POMOZITE NAM DA REŠIMO PROBLEM NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI OPŠTINE LEBANE I ZATO BUDITE DEO REŠENJA A NE DEO PROBLEMA“!

 

Akcija besplatne sterilizacije sprovodi se na sledećim adresama: Animal-vet , Nikole Skobaljića 12, preko puta Tehnološkog fakulteta u Leskovcu 065/2442-309, 063/442-309 – Vladica Mitić i U VETERINARSKOJ STANICI LEBANE ul. Nikole Tesle br. 24 u Lebanu, tel. 016/843-838.