Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Počelo ispitivanje zemjišta na temeljima nekadašnje crkve u Mijajlici

U selu Mijajlica danas je počelo ispitivanje zemljišta na mestu gde se nekada nalazila crkva. Prema rečima Stanimira Dojčinovića, predsednika MZ na početak ispitianja zemljišta čekali su skoro tri godine. Ispitivanje radi Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

15. aprila 2015. godine meštani sela Mijajlica podneli su zahtev za početak isptivanja zemljišta na temeljima nekadašnje crkve u ovom mestu. Kako je za Info centar juga rekao Stanimir Dojčinovič od eparhije Niške dobili su saglasnost za nedelju dana, ali da su imali poteškoće za dobijanje saglasnosti od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Sada je, ističe on, sve rešeno i konačno je stiglo rešenje za početak ispitivanja.

   

„Danas su došli arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i zvanično počinjemo sa ispitivnjem zemljišta kako bi mogli da otpočnemo sa izgradnjom crkve. Imali smo problem jer se zemljište na kojem se nalaze temelji crkve vodilo kao pašnjak, pa smo morali da ga prevedemo u građevinsko zemljište i sada je ostalo još da se odradi ispitivanje ističe Dojčinović.

Radovi će trajati deset radnih dana ističe arheolog Aleksandar Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Ovakva arehološka ispitivanja su neophodna da se sprovedu na ovom mestu kako bi prikupili podatke za izdavanje uslova za projektovanje i izgradnju crkve“ kaže Aleksić.

   

Radove će finansirati opština Bojnik u saradnji sa Mesnom zajednicom i meštanima Mijajlice. 

Prema nekim nezvaničnim podacima crkva je sagrađena u VI veku, ali je kasnije porušena, dok nema podataka ko je i kada srušio ovaj sveti hram. Svake godine na dan Svetog Pantelejmona okuplja se narod i služi se liturgija.