Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Počelo kulturno leto u Lebanu

Dom kulture Radan i ove godine se potrudio da u okviru manifestacije „Kulturno leto 2018“ lebančanima u letnjem periodu pripremi dosta kulturnih sadržaja. Program će se odvijati na platou u centru grada.

Ove godine održavanje manifestacije pomogli su ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i lokalna samouprava. Tokom 19 dana Kulturnog leta biće održano na desetine muzičkih, dramskih, plesnih, likovnih progrma, potom biće predstavljanje sportskih udruženja te udruženja ljubitelja životinja.

Dom kulture se potrudio da programima takve sadržine zadovolji ukuse sugrađana svih uzrasta ističe Marko Todorović direktor Doma kulture „Radan“ u Lebanu.

„Ove godine smo se potrudili da nekako zadovoljimo sve ukuse te će tako biti pop i rok svirki gde bih posebno izdvojio gostovanja Kikija Lesendrića i Neše Galije, a nismo zaboravili ni ljubitelje narodne i klasične muzike. Ove godine smo dosta sadržaja namenili i najmlađima te će tako biti maskembala, dečijih i lutkarskih predstava“ naglašava Todorović. 

Na početku Kulturnog leta najpre je otvorena likovna izložba „Uspomene“ slikarke Silvane Spasić iz Brestovca. U holu lebanskog kulturnog centra izložene su 33 slike ove poznate slikarke. Ovaj ciklus slika se zove uspomene, to su uspomene na jedno proleće rečeneo je na otvaranju. Na početku proleća 2017. godine sve je cvetalo i priroda se budila kroz treptaje svetlosnih zraka što je i inspirisalo slikarku, a na nekim slikama autorka je spajala momente kada se budi sve od prethodne godine istakla je otvarajući izložbu Emilija Jordanov Todorović. Ovaj ciklus slika je zapravo uspomena na lepe trenutke koji su prošli ali su ovekovečeni kroz slike. 

 

 

„Ovu izložbu sam nazvala „Uspomene“ zato što ove godine obeležavam 30 godina svog umetničkog rada. Ovo je moja 31. samostalna izložba slika, a do sada sam uradila oko 2500 umetničkih slika“ kazala je na otvaranju izložbe slikarka Silvana Spasić. Ona je dodala da je povodom ovog značajnog jubileja, ove godine želela da nizom izložbi obeleži 3 decenije svog stvaralačkog rada.

„Jako sam srećna što se Kulturno leto u Lebanu otvara mojom izložbom, što sam deo ovog programa i što su moje slike izložene u ovom prelepom prostoru Doma kulture“ istakla je Silvana Spasić.  

 

  

Silvana Spasić završila je srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu, a potom je upisala likovnu akademiju na Cetinju gde je diplomirala na slikarskom odseku na Vidovdan 28. juna 1994. godine. Radi kao likovni pedagog u dve osnovne škole, članica je udruženja likovnih umetnika Niša „Car Konstantin“ i udruženja likovnih umetnika Leskovca „Leskovački krug“.

Od 21 sat četrdesetominutni program izveli su članovi kreativnog studija „Avangarda“ iz Leskovca. Ovaj studio je centar za razvijanje jezičkih i scensko-umetničkih sposobnosti dece, omladine i odraslih osoba. U studiju postoje odseci engleskog jezika, novinarstva, glume  i plesa. Sinoć su se lebančanima predstavili kako najmlađi članovi studija „Avangrda“ tako i odrasli. 

 

 

Najmlađi i najslađi članovi studija „Avangrda“ svojim plesnim umećem modernog baleta oduševili su lebančane i izmamili duge aplauze. Predstavili su se sa nekoliko plesnih tačaka, a među njima je i tačka sa kojom su pobedili na ovogodišnjem leskovačkom karnevalu.

 

Ništa manje oduševljenje nisu izazvale i tačke izvođenja Tanga i tradicionalnog grčkog Sirtakija koju su izveli stariji čalnovi „Avangarde“. Sirtaki je posebno oduševio publiku, a plesače nagradio aplauzom.

 

  

Na kraju prve večeri Kulturnog leta u Lebanu nastupio je gudački kvartet „Leđero“ iz Leskovca koji izvodi kompozicije klasične muzike.