Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

Počeo završni ispit za buduće srednjoškolce

Trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce počelo je danas u Srbiji. Osmaci danas polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz pet predmeta – fizike, hemije, geografije, biologije i istorije. 
U opštinama Lebane, Bojnik i Medveđa završni ispit za upis u srednje škole danas polaže  452 učenika, od toga u Lebanu 247, u Bojniku 134, a u Medveđi završni ispit polaže 71 učenik.
U tri osnovne škole na teritoriji opštine Lebane završni ispit polaže 247 učenika od toga u OŠ „Vuk Karadžić“ 109, u OŠ „Radovan Kovačević Maksim“ 83, a u OŠ „Radoje Domanović“ u Bošnjacu 55 učenika. 
U dve osnovne škole u opštini Bojnik za mesto u željenoj srednjoj školi boriće se 134 učenika, od toga u OŠ „Stanimir Veljković Zele“ u Bojniku 94, a u OŠ „Stojan Ljubić“ u Kosančiću 40 svršenih osmaka.
U Medveđi završni ispit u 6 osnovnih škola polaže ukupno 71 učenik. U centralnoj školi „Gornja Jablanica“ u Medveđi ispit polaže 44 svršenih osmaka, u OŠ „Vladimir Bukilić“ u Tularu ispit polažu 3 učenika, u OŠ „Radovan Kovačević“ u Lecu završni ispit polaže 6 svršenih osmaka, u OŠ „Sijarinska banja“ 13, u OŠ „Partizanski dom“ u Donjem Bučumetu 4 učenikia i u OŠ „Zenelj Hajdini“ u Tupalu 1 učenik polaže završni ispit.
Kako saznajemo u sve tri škole polaganje je krenulo na vreme, testovi su, po proceduri koju je propisalo ministarstvo prosvete, distribuirani školama danas, neposredno pre početka ispita. Na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova – iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova.  Đake će tokom polaganja kontrolisati nastavnici i supervizori iz drugih škola, prema rasporedu okružnih komisija.  Dešifrovаnje testovа zakazano je za 20. jun, a konačni rezultati biće objavljeni 28. juna.  Upis učenikа u srednje škole je 9. i 10. jula.  
Ove godine polaganje počinje od devet sati ujutru. Direktori škola i predsednici školskih komisija za ispit su dobili obaveštenje u kome se podseća da je direktor osnovne škole odgovoran za regularno sprovođenje male mature, u školskom ili svakom drugom objektu u kojem učenici polažu testove. 
Osmi razred završio je 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka. Tako je broj slobodnih mesta veći za 6,14 odsto od broja učenika. Vlada je podržala uvođenje 11 novih obrazovnih profila na polju digitalizacije i informacionih tehnologija. Broj mesta za dualni sistem obrazovanje je udvostručen, pa će u te škole moći da se upiše tri i po hiljade đaka.