Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Podeljeni higijenski paketi romskim porodicama u Vlasotincu

Romske porodice sa područja opštine Vlasotince, njih 300, dobile su higijenske pakete. Ovo je jedna od dve akcije proistekle iz sporazuma Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“.

„Prva je bila pomoć u prijavi za vakcinaciju na portalu e-uprava. Svi se nadamo da se korona neće ponoviti u velikim epidemisjkim talasima kao prethodnih godinu dana i da se polako vraćamo normalnom životu. Nadam se da će vam ovi paketi koristiti i želim vam dobro zdravlje“ – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Akcija se sprovodi sa ciljem da se pomogne građanima iz podstandardnih romskih naselja da uz vakcinaciju i minimum standarda za poštovanje preventivnih mera, koje preporučuju lekari, steknu imunitet i time sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje građana u celini.

U 29 opština i gradova, među kojima je i Vlasotince, ukupno će biti podeljeno 12.000 paketa, čime je obuhvaćeno oko 70.000 ljudi u 179 tzv. podstandardnih romskih naselja. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu akciju sprovodi u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i uz podršku donatora: Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija za otvoreno društvo, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR Srbija).

infocentarjug.rs