Društvo Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Pogled unazad: Gimnazija Leskovac u 2020. godini

Obrazovanje predstavlja stub svakog razvijenog i stabilnog društva. Lokalna samouprava prepoznaje vitalnu ulogu vaspitno-obrazovnih ustanova i istrajno radi na stvaranju uslova za kvalitetan i savremen nastavni proces u svih 25 osnovnih i 12 srednjih škola na teritoriji grada. Do sada je samo u energetsku sanaciju zgrada škola uloženo preko 250 miliona dinara, u izgradnju i sanaciju fiskulturnih sala 42,4 miliona dinara.

Uloga hramova znanja je značajnija nego ikada pre. Obrazovanje i vaspitanje mladih je ove godine dobilo novu dimenziju koja je posao učitelja i nastavnika učinila još zahtevnijim i odgovornijim. Na kraju prvog polugodišta školske 2020/2021. godine, koja se razlikuje od svih prethodnih, stiče se utisak da leskovačke škole i u ovim izmenjenim okolnostima dobro funkcionišu i da su se brzo prilagodile novom načinu rada. Stoga sve škole pripremaju tekstove o svom radu tokom 2020. godine koji će biti objavljeni na zvaničnim internet prezentacijama škola i sajtu grada Leskovca. Sledi priča o Gimnaziji Leskovac, školi sa tradicijom dugom 140 godina koja je prošle godine odlikovana Sretenjskim ordenom drugog reda:

„Na opšte oduševljenje svih upošljenika i učenika Gimnazije, hol škole ulepšala je novogodišnja jelka napravljena od knjiga. Ova nesvakidašnja prednovogodišnja dekoracija unela je duh predstojećih praznika i novogodišnju euforiju. Jelka je nastala kao rezultat rada učenika.

S ponosom ističemo da je među ovogodišnjim dobitnicima Sretenjskog ordena i Gimnazija u Leskovcu. Ona je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog reda za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti, kao ustanova koja predstavlja stožer znanja i obrazovanja na jugu Srbije, koja Srbiji daje uspešne ljude već 140 godina, a čiji su predavači bili Stevan Sremac, Radoje Domanović i mnogi znameniti ljudi sa juga Srbije. Orden je direktorki Gimnazije Dragani Cvetanović na prijemu u Predsedništvu Republike Srbije uručio predsednik Aleksandar Vučić. Prijemu je prisustvovala i Brankica Stamenković, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje u Leskovcu.

U Svečanoj sali grada Leskovca neposredno nakon dodele Sretenjskog ordena je održana pres konferencija povodom priznanja koje je grad Leskovac dobio i odlikovanja Gimnazije i Narodnog muzeja Sretenjskim ordenom drugog, odosno trećeg reda.

Direktorka leskovačke gimnazije Dragana Cvetanović tom prilikom kazala je:

„Ponosni smo što je Gimnazija u Leskovcu dobitnik ovogodišnjeg sretenjskog ordena drugog reda koji se na Dan državnosti ukazom predsednika Republike dodeljuje zaslužnim ustanovama i pojedincima. U 140 godina dugoj istoriji škole ovo je najviše priznanje koje je naša Gimnazija dobila. Ovaj orden nas obavezuje da budemo još bolji i uspešniji, da naša Gimanzija i dalje bude rasadnik talenata, dobrih i vrednih ljudi.“

Tradicionalno povodom praznika Osmog marta, gimnazijalci su pripremili program pod nazivom “ Vremeplov „, koji je bio namenjen našim dragim prijateljima iz Udruženja distrofičara i paraplegičara. Pored gostiju iz ova dva udruženja, Gimnaziju je posetio i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović sa svojim saradnicima. Dramatizacije su sa učenicima pripremile nastavnice Valentina Pavković i Jelena Filipović. Odlomcima iz života Leskovčana na dijalektu oslikane su različite epohe i prikazan je položaj žena u društvu, kao i kako su se momci nekada udvarali devojkama, a kako to izgleda danas. Sve je prožeto humorom. Učenici su sa nastavnicom Martinom Stojičić pripremili izložbu pod nazivom „Vremeplov“ i osmislili i pripremili poklone za goste.

U Prosvetnom glasniku u martu ove godine objavljen je tekst o Gimnaziji u Leskovcu povodom odlikovanja Sretenjskim ordenom drugog reda.

Naša Gimnazija je oduvek rasadnik talenata i vrednih učenika. S ponosom ističemo da je u školskoj 2019/2020. godini čak 50 učenika koji su nosioci Vukove diplome. Ovi vredni gimnazijalci su nam motivacija da radimo još bolje i uspešnije.

I ove godine vukovci Gimnazije su dobili od Grada Leskovca zaslužene nagrade. Nažalost, ove godine zbog pandemije virusa korona najuspešniji maturanti nisu mogli da otputuju na nagradnu ekskurziju. Zbog toga je Grad odlučio da ih nagradi novčanim iznosom od 25 hiljada dinara.Tim povodom je u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju upriličena podela ugovora.“