Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Pokretni mamograf ispred leskovačkog Doma zdravlja od juče u funkciji

Ispred leskovačkog Doma zdravlja postavljen je mobilni mamograf koji će tu biti stacioniran naredna tri meseca, a sa pregledima se počelo juče.
Kako je kazala dr Radoljupka Radosavljević, koordinator za skrining raka dojke Instituta Batut iz Beograda, ovaj mamograf je u Leskovac stigao zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja, Instituta Batut i leskovačke Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Ona je podvukla da je ove godine mamograf bio dostupan u Kraljevu i Aranđelovcu, a Leskovac je treći grad gde će žene starosti iznad 45 do 69 godina imati mogućnost da urade skrining dojke jer se kanceru ranoj fazi i najuspešnije leči.

Zamenik direktora Doma zdravlja u Leskovcu dr Časlav Nedeljković naglasio je da sve zainteresovane sugrađanke mogu da se za skrining u mobilnom mamografu prijave putem telefona, a brojevi su 062 801-07 50, 016 214-324 i 016 214-323. On je naglasio da se pregledi zakazuju na ovaj način i da su za naredne dve nedelje popunjeni svi termini. Zainteresovanost je za sada velika kazao je dr Nedeljković.

Kako je podvukao dr Miodrag Janković, načelnik Službe radiologije Opšte bolnice Leskovac mamografija se ne preporučuje ženama mlađim od 65 godina jer je tkivo kod mlađih žena znatno osetljivije na zračenje što može i pogoršati stanje.

Mamografija je u Leskovcu bila organizovana i 2010. kada se odazvalo oko 10.000 žena, a ustanovljen je 1 procenat obolelih od raka dojke, što je procenat koji je prisutan i u svetu.
Kako je rečeno ovom prilikom u Srbiji dnevno od raka dojke oboli oko 20 žena, a na godišnjem nivou oko 4.500 žena od čega umre njih 1.600.

infocentarjug.rs