Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Položeni venci na grob Tome Zdravkovića

Pre 30 godina, na današnji dan, preminuo je jedan od najvećih pevača narodne muzike Toma Zdravković. Na Centralnom groblju u Beogradu počast Tomi su odali članovi porodice, brojne kolege, ekipa filma „Toma“, zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević i direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine. Detinjstvo je proveo u Pečenjevcu kraj Leskovca gde je kao mladić i započeo muzičku karijeru. Zdravković je preminuo 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Grad Leskovac je današnji dan, kada će biti održana projekcija filma u gradu, posvetio ovom umetniku. Zamenica gradonačelnika Dimitrijević i direktor TOL-a Kocić su u ime gradonačelnika Gorana Cvetanovića položili venac na grob Tome Zdravkovića.„Danas se navršava trideset godina od smrti velikog stvaraoca, legende bez premca, pesnika duše koji je detinjstvo proveo u Pečenjevcu kod Leskovca. Danas nas je okupila uspomena na jednog čoveka, koji nikada neće biti zaboravljen i čije će pesme živeti večno. Pred nekim ljudima stojiš jer su veći od života. Pred vama se danas sa dubokim poštovanjem poklanjam našem Tomi koji već trideset godina nije sa nama, ali su ostala njegova divna dela“, rekla je zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević.

„Tragajući za uzrocima tvoje tuge i bola suočio sam se sa svojom tugom i svojim bolima. Tragajući za tvojom dušom, pronašao sam za trenutak svoju i sve to pokušao da prenesem na filmsko platno. Hvala ti na tome. Ako smo negde pogrešili baveći se tvojim životom, ne zameri. Veruj mi da smo to radili sa puno ljubavi i da smo te mnogo zavoleli. Počivaj u miru, dragi Tomo. Tvoje pesme pevaju se ovih dana ponovo, sa nekim novim zanosom. Pevaju se širom one nekadašnje zemlje koja je umrla zajedno sa tobom. Neka ti je večna slava i hvala“, rekao je Dragan Bjelogrlić, koji je i režiser filma Toma.

Odavanje poštovanja najvećem boemu među pesnicima biće nastavljeno danas u Leskovcu.

Gradonačelnik Cvetanović i ekipa filma će u popodnevnim časovima položiti vence na spomenik Tomi Zdravkoviću u Leskovcu, nakon čega će u Kabinetu biti priređen prijem, a u 20 časova će u velikoj sali SRC Dubočica biti prikazana projekcija filma „Toma“.

Stvaraoci i ekipa filma će se pre prikazivanja i nakon projekcije pokloniti publici.

infocentarjug.rs