Kosovo Vesti

Pomoć za 150 porodica sa Kosmeta

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, u saradnji sa kosmetskim opštinama sa srpskom većinom, Ranilug, Parteš-Pasjane, Novo Brdo, Klokot, obezbedila je pomoć u hrani i sredstvima za higijenu za 150 materijalno najugroženijih raseljeničkih porodica iz južne pokrajine sa boravištem u Crnoj Gori.

Kamion pomoći preko prevoja Kula stigao je u pratnji zamjenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva i gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića, a predstavnici Saveza udruženja raseljenih distribuciju su obavili u Beranama, Andrijevici, Podgorici, Baru i Sutomoru, saopštio je Savez iz Podgorice.

Kozarev je u razgovoru sa raseljenicima u Beranama kazao da Vlada Srbije preko Kancelarije za KiM na ovaj način želi da ublaži patnje Srba i drugih nealbanaca sa Kosmeta koji su proterani sa svojih ognjišta i žive u, najblaže rečeno, nehumanim uslovima u raseljeničkim smještajima, gđe veoma često nema ni struje, pri čemu je velika većina raseljenih nezaposlena i bez ikakvih prihoda.

„Svesni smo da ova pomoć (u brašnu, ulju, šećeru i sredstvima za higijenu) nije velika, i da vam neće trajati dugo, ali krajnje iskreno nastojimo da onoliko koliko smo u moći, doprineseno da lakše podnosite dane u raseljeništvu, u nadi da će se neki od vas, primarno mladi, uskoro vratiti na KiM i tamo nastaviti život“, istakao je Kozarav.

On je naveo da se povratnička naselja grade na centralnom Kosmetu, u Pomoravlju i na severu ove srpske pokrajine, gde lokalne srpske strukture vlasti, te Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija za KiM zajedničkim snagama prave ambijent za punu reintegraciju povratnika, koja podrazumeva rešavanje stambenih pitanja, zaposlenja, i potpuni pristup građanskim pravima.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je pozvao raseljenike koji žive u Crnoj Gori da se prijave za povratak u te sredine.

Konkretnu pomoć obećao je i gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić, koji je u posetu raseljenicima došao kao predstavnik četiri opštine sa srpskom većinom na Kosmetu, i rekao je da se raduje da ima interesovanja za povratak i da treba da se zvanično obrate preko Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

Raspoloženi smo kao novoformirana srpska opština da vam rešimo stambena pitanja ukoliko se odlučite na taj korak, kazao je Mikić.

Valentina Andrejević, koja je izbegla iz Prizrena i živi u raseljeničkom naselju u Andrijevici, kazala je da je ovo treća pomoć koju je za kratko vreme obezbijedila Kancelarija za KiM njoj i njenim sapaticima.

Zahvalnost ističe i predsednik Udruženja Roma Husni Ramoci, koji je u podgoričkom kampu Konik pomoć Kancelarije za KiM i Opštine Ranilug podijelio za 40 romskih i 10 srpskih porodica prognanih sa Kosmeta.

Dragana Spasić, samohrana majka koja živi u Baru sa troje đece, takođe se zahvalila na pomoći koja joj je juče uručena u prostorijama sutomorskog Udruženja „Kosmet“, saopstio je Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

 

Izvor:Tanjug

Foto. Kancelarija za KiM