Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

PONOSNA KARTICA 2019 „Cena minus za 3+“ donosi popuste u brojnim pravnim subjektima

PONOSNA KARTICA 2019 „Cena minus za 3+“ je namenjena porodicama sa troje i više dece. Imenovana je na majku i donosi popuste u brojnim pravnim subjektima.

Realizacija je u saradnji lokalnim samoupravama (koje pokretu dostavljaju imena majki sa troje i više dece) i Pokreta za decu TRI PLUS (koji je potpisnik ugovora sa pravnim subjektima o popustu). Podelu kartica vrši lokalna samouprava.

Klikom na 3+ Lebane – http://triplus.org.rs/lebane/ videćete gde sve možete ostvariti popust.

Pokret za decu TRI PLUS je osnovan na VASKRS, 16. 04. 2017. godine, sa ciljem da Srbiju ostavimo našim potomcima, onakvu kakvu smo je nasledili od naših predaka. To je Srbija u kojoj nismo manjina, nego većina. Naši preci su ratovali, krvarili, ginuli da bi mi danas imali svoju otadžbinu. Savremeno vreme nije doba žrtvovanja i umiranja, ali jeste doba rađanja, kako bi nas u budućnosti bilo više.

Statistički podaci su poražavajući jer nam ukazuju da ćemo kao narod nestati ukoliko se ovakav trend nastavi. Svake godine Srbija izgubi po jednu opštinu kao što je Negotin.

Od 2005. do 2015. godine broj stanovnika je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko 383.000.

Od ukupnog broja opština i gradova, kojih je 169 u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja u 2015. godini pozitivna je samo u sedam opština i to u Surčinu, Petrovaradinu, Novom Sadu, Sjenici, Preševu, Novom Pazaru i Tutinu.

Osnivači pokreta za decu TRI PLUS, istraživanjem, došli su do zaključka da je razlog pozitivnog prirodnog priraštaja u Novom Sadu i Petrovaradinu, to što pored roditeljskog dodatka u skladu sa Zakonom na nivou Republike, postoji i novčana pomoć za rađanje trećeg deteta u skladu sa Odlukom APV.

Ako uporedimo novčana sredstva, videćemo da je roditeljski dodatak za treće dete u Novom Sadu 564.939,09 dinara dok na primer u Leskovcu po istom osnovu porodice za treće dete dobijaju 296.930,09 dinara.

Razlika u pozitivnom prirodnom priraštaju u Novom Sadu i negativnom u Leskovcu, leži isključivo u finansijskoj motivaciji.

Zato, pokret za decu TRI PLUS svojim delovanjem želi da sve aktere društvenog i političkog života, zajedno sa institucijama naše zemlje mobiliše kako bi postali svesni odgovornosti za demografsku strukturu Srbije u budućnosti.

Kroz ciljeve koje smo definisali i peticiju koju smo pokrenuli naša borba će se voditi za povećanje roditeljskog dodatka i plate za majke sa troje i više dece.

Na našem portalu možete se upoznati sa ciljevima, aktivnostima kao i sa trenutnom zakonskom regulativom po ovom pitanju u Srbiji, ali i u zemljama okruženja. Takođe, naša težnja je da ponudimo adekvatna rešenja za sigurno i trajno obezbeđivanje finansijskih sredstava, kako bi formirali održivi demografski fond Srbije.

IMA, DA NAS IMA!

 

(Kraj)