Leskovac Vesti

Ponovo kazna zatvora za mišljenje

Redakciji Info centra Juga dostavljeno je saopštenje Odbora za ljudska prava iz Leskovca koje prenosimo u celosti.

Leskovac – Vučiću pederu, Vučiću Hitleru, Vučiću Gebelsu. To pišu na naslovnim stranama pojedine srpske novine sa imenom i prezimenom, odnosno izdavačem o sadašnjem Predsedniku vlade.
Ali  to nisu uvrede. Uvreda je kada za starog političkog prevaranta Božidara Vučckovića kažete ”Da on nije osoba koja zbog svoje kontroverzne političke istorije ne može da prima predstavnike višenacionalne sredine kakav je Novi Pazar a sve to u ime građana Leskovca”.
E to je uvreda kako ovaj stav Predsednika Odbora za ljudska prava Dobrosava Nešića, tumače sudija Osnovnog suda Gorica Stojanović a tu odluku hrabro potvrđuje sudija Višeg suda Nebojša Stojicčić.
O slobodi govora, izražavanja o Ustavu i slobodi mišljenja nema ni pomena. O međunarodnim zakonima koji se tiču slobode govora kao temeljnom pravu, leskovačke sudije (bar ova dva) ne haju. Njima je bitno da zaštite ČLANA Gradskog veća, a predstavnika civilnog sektora mogu da kazne da zajedno sa advokatskim tarifama i sudskim taksama plati oko 100 000 dinara. Jer je Nešic već kažnjavan po Zakonu o informisanju i odlezao zatvor mesec dana. Ali sudije Stojičić i Stojanović su milostivi i predlažu kaznu samo 20 dana zatvora, iako se takvom njihovom odlukom krše sve domaće i međunarodne norme o slobodi izražavanja, pogotovu što su poglavlja 23 i 24 već otvorena i odnose se baš na ovakve slučajeve.
O ovoj udvoričkoj odluci predstavnici Odbora obaevstiće Ministarstvo pravde i informisanja, predstavnika OEBS-a, kancelariju UN i EU u Beogradu, ambasade zemalja članica Veća sigurnosti UN, Komesara Saveta Evrope za ljudska prava i slobode i druge relevantne institucije, navodi se u saopštenju Odbora za ljudska prava iz Leskovca.