Kosovo Vesti

PONOVO NEREDI NA ULICAMA PRIŠTINE

U Prištini su ponovo eskalirali sukobi policije i opozicije, nakon što je Sud saopštio da je poslanici Alijanske za budućnost Kosova Doniki Kadaj – Bujupi određen pritvor do 30 dana, javljaju kosovski mediji.

Demonstranti su na policiju bacali kamenje, a policija je odgovorila suzavcem i pošto je uspela da rastera demonstrante sa trga ispred vlade policija je nastavila da ih prati u pokušaju sprečavanja ponovnog okupljanja. Demonstranti su se povukli u blizini Narodne biblioteke.

Kako je objavila prištinska Koha.net, Osnovni sud je pritvor Bujupijevoj odredio na zahteva Osnovnog tužilaštva.

Bujupi je uhapšena jutros na osnovu naloga pravosudnih organa u Prištini, koji su tražili hapšenje bivšeg lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i još dvoje poslanika opozicije. Hapšenje pripadnika opozicije, koja se protivi primeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, naloženo je nakon duže blokade rada parlamenta bacanjem suzavca i upotrebom biber spreja.

Kurti, koga je policija pokušala da uhapsi u njegovom stanu, pojavo se danas na centralnom gradskom trgu i poručio da opozicija neće odustati od protesta.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je rekao da će Kurti biti uhapšen u pogodnom trenutku.