Društvo Vesti

Pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci će držati časove o bezbednosti i đacima prvacima

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su danas Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ na osnovu koga će, od ove školske godine, pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci držati časove o bezbednosti i đacima prvacima.

„Prošle godine su učenici četvrtog i šestog razreda uz pomoć 2.400 aktivnih i penzionisanih policajaca učili kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, kako da reaguju u slučaju poplava, zemljotresa, požara i drugih vanrednih situacija, kako da se odupru nasilju, kažu „ne drogama i alkoholu“ i kako da budu bezbedniji na internetu“, rekao je Stefanović obraćajući se prvacima u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Surčinu.   

On je dodao da je prošle godine četvrtacima i šestacima, u svim školama u Srbiji, održano oko 50.000 predavanja i dodao da će predmet, koji će biti prilagođen uzrastu, od ove školske godine imati i prvaci.

Ministar Stefanović, na čiju inicijativu je prošle godine u osnovne škole uveden predmet „Osnovi bezbednosti dece“, zahvalio se ministru Šarčeviću i zaposlenima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što su prepoznali značaj ovog programa.  

Takođe, apelovao je na roditelje da poštuju saobraćajne propise i da ne voze decu bez vezanog sigurnosnog pojasa.

Poželevši prvacima sreću u prvim školskim danima, a učenicima viših razreda uspeh u nastavku školovanja, Stefanović je naglasio da je policija tu da bude uz njih i bude stub njihove bezbednosti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da Ministarstvo prosvete ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz programe koji se odnose na bezbednost dece u saobraćaju, na internetu, kao i u vezi sa nasiljem u školama.
Kako je naveo Šarčević, Vlada Srbije će tim povodom uvesti ozbiljnu strategiju u cilju zaštite dece.

Šarčević je podsetio i da se radi na digitalizaciji obrazovnog sistema i najavio da će biti novina u obrazovnom sistemu, ali i da stižu bolji dani za prosvetu kada je reč o uslovima rada.

Mališani koji će od ponedeljka krenuti u školu mogli su danas da se upoznaju sa opremom koju u svom radu koriste policijski službenici, ali i sa temama koje ih čekaju u okviru predmeta „Osnovi bezbednosti dece“.