Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Poseta porodicama sa više dece u opštini Medveđa

U subotu 15. septembra 2018. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije je u pratnji gospode Dejana Stanojevića iz Leskovca i Perice Jankovića iz Kaonika, protonamesnika Dalibora Stefanovića, arhijerejskog namesnika jablaničkog, jereja Bobana Vukovića, paroha u Medveđi, jereja Dragana Ilića, paroha u Sijarinskoj Banji i dr Nebojše Arsića, predsednika Opštine Medveđa, posetio pet višedetnih porodica, na teritoriji opštine Medveđa i tom prilikom uručio prigodne pakete sa hranom, koji su donacija mlekare „Eko-Mlek“ iz Kaonika, mesare „Braća Đokić“ iz Leskovca i firme „Mita“ iz Leskovca.

Ideja o poseti višedetnim porodicama rodila se pre tačno šest meseci, kada je Episkop Arsenije sa mesnim parosima, obišao porodicu Nikolić iz Ravne Banje i tom prilikom uručio kompjuter devojčici Svetlani koja boluje od cerebralne paralize.

Cilj ove posete je da se pomognu ugrožene porodice u ovim ekonomski nerazvijenim oblastima Eparhije niške. Najpre su mesni sveštenici, uz pomoć Opštine Medveđa i Centra za socijalni rad, ustanovili da na teritoriji ove opštine živi oko dvadeset porodica sa više dece, u vrlo teškim životnim uslovima. Odlučeno je da se krene od porodica sa najvećim brojem članova. Jedan od načina da se pomogne ovim porodicama je da im se obezbedi nešto od stočnog fonda, ukoliko imaju uslove za uzgoj domaćih životinja. Današnja poseta imala je za cilj da utvrdi da li porodice imaju odgovarajuće uslove.

U toku dana dana Episkop je sa pratnjom posetio porodicu Kovinić iz sela Gazdare, koja ima sedmoro dece, porodicu Stefanović u Crnom Vrhu, koja ima sedmoro dece, porodicu Veličković u Retkoceru, koja ima devetoro dece i očekuje deseto, i porodicu Stojković u Sijarinskoj Banji, koja ima devetoro dece.

Dan je završen radnim sastankom u parohijskom domu u Medveđi, na kom je se došlo do zaključka da treba na sve načine unaprediti haritativnu delatnost u obe parohije na teritoriji ove opštine, kako bi se pomoglo našem narodu da ostane i opstane na svojim ognjištima.