Društvo Kosovo Srbija Vesti

POSTIGNUT DOGOVOR Albanci večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali

Albanci su večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodeći koji su glavni benefiti dogovora koji je postignut u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Srbije Petar Petković izjavio je da današnji dogovor Beograda i Prištine znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama.

– Ovim dogovorim sutra od 8 sati nema nikakvih kazni od 150 evra. Nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom uspleli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino ćemo zastati fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice – poručio je Petković nakon postignutog sporazuma u Briselu o tablicama sa srpskim oznakama gradova na KiM.

Petković je najavio da će se sutra javnosti obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će govoriti o svim detaljima postignutog sporazuma.

 

—————————————-

Borelj je na Tviteru napisao da su uz posredovanje EU dogovorene mere da se izbegne dalje eskalacija i da se strane potpuno koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa.

– Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima – naveo je Borelj.

U Briselu je danas održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.