Društvo Kosovo Srbija Vesti

POSTIGNUT DOGOVOR Albanci večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali

Albanci su večeras prihvatili sve sto su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodeći koji su glavni benefiti dogovora koji je postignut u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Srbije Petar Petković izjavio je da današnji dogovor Beograda i Prištine znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama.

– Ovim dogovorim sutra od 8 sati nema nikakvih kazni od 150 evra. Nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom uspleli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino ćemo zastati fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice – poručio je Petković nakon postignutog sporazuma u Briselu o tablicama sa srpskim oznakama gradova na KiM.

Petković je najavio da će se sutra javnosti obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će govoriti o svim detaljima postignutog sporazuma.

 

—————————————-

Borelj je na Tviteru napisao da su uz posredovanje EU dogovorene mere da se izbegne dalje eskalacija i da se strane potpuno koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa.

– Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima – naveo je Borelj.

U Briselu je danas održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.