Lepote juga... Leskovac

Potencijali seoskog turizma u opštini Leskovac

Sela u opštini Leskovac, kojih je ukupno 143, iz godine u godinu beleže konstantan pad stanovništva.

Taj trend depopulacije stanovništva prisutan je u svim selima opštine. Razlozi za pad broja stanovnika treba tražiti u velikoj migraciji mlađih stanovnika i pretežno stara domaćinstva, gde su generacije rođene još nakon II svetskog rata se odselile u veće gradove, a stari koji su ostali u svojim selima, vremenom preminuli.

Mladi koji danas žive u selima opštine Leskovac, a sa kojima smo razgovarali, u preko 50% slučajeva izjavili su da planiraju da napuste svoja domaćinstva i presele se u veće gradove širom Srbije, ili u inostranstvu.

Dugogodišnje zanemiravanje sela, dovelo je do toga da oni ne vide nikakvu budućnost i prosperitet od poljoprivrede. Iako se u poslednjih nekoliko godina dosta na tome radi, putna struktura je i dalje u lošem stanju, nedostatak prevoza, vodovoda, stara i nedovoljna mehanizacija i slično, još više je ubilo volju mladih da ostanu i stvore uslove za normalan život. Većina je, takodje, izjavila da bi pomoć države mogla da znači i njihov opstanak, naročito što je danas teško pronaći posao i opstati i u velikim gradovima. Ovo je veliki problem i za razvoj seoskog turizma, naročito pitanje prevoza i putne infrastrukture.

Seoski turizam je područje turizma koje iz godine u godinu privlači sve više ljudi, posebno onih iz većih gradova kako naše zemlje, tako i inostranstva, koji u želji da pobegnu od gradske vreve traže mesta gde mogu u miru i tišini da provedu odmor ili vikend i „napune baterije“. Sela u okolini Leskovca imaju veliki potencijal za razvoj seoskog turizma, pre svega zbog predivne prirode, ljubaznih domaćina i zdrave hrane. Poteškoće za razvoj ove grane turizma su loša putna infrastruktura do udaljenijih sela, pretežno starog stanovništva sela, napuštena domaćinstva koja zahtevaju velika ulaganja da bi im se vratio prvobitni izgled… I pored toga, ovo je značajan resurs na kome se može u budućnosti više raditi. Možda baš seoski turizam privuče i mlade da se vrate svojim ognjištima i obnove selo na teritoriji opštine Leskovac.

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.