Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

Potpisan sporazum o saradnji Valdanja, Lebana i Medveđe

Proteklog vikenda održan je 5. Međunarodni sabor Srba „Sačuvati od zaborava“ u italijanskom gradu Valdanjo u regiji Veneto, koje organizuje Udruženje Srpska kulturna zajednica „Sveti Sava“, osnovano 2011. godine u tom mestu s ciljem da okuplja Srbe sa juga Srbije. U ovom gradu na severu Italije živi veliki broj srpskih porodica iz Lebana i Medveđe. Kulturno umetnička društva “Jablaničko kolo” iz Lebana i „Razigrano kolo“ iz Medveđe održali su veoma zapažene nastupe.

U Valdanju je potpisan sporazum o saradnji između tog grada i opština Lebane i Medveđa. Pre samog potpisivanja sporuzuma gradonačelnik Valdanja Đuzepe Đankarlo Aćerbi priredio je prijem za delegaciju iz Srbije, koju su činili u ime opštine Lebane Drgan Jović direktor OŠ „Vuk Karadžić“ sa saradnicima i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić sa saradnicima.

  

  

Na sastanku su razmotrne mogućnosti saradnje između ove tri opštine, a upućen je i poziv gradonačelniku Valdanaa da poseti opštine Lebane i Medveđu kako bi još više učvrstili vezu Valdanja, Lebana i Medveđe. On se zahvalio na pozivu i rekao da će mu biti čast da poseti Lebane i Medveđu i da će se ta poseta sigurno realizovati što pre.

Đuzepe Đankarlo je istakao da je saradnja sa srpskom zajednicom u tom mestu veoma korektna i da do sada nisu imali nikakvih problema.

U domu kulture u Valdanju je nakon sastanka održan sada već možemo reći tradicionalni 5. Sabor „Sačuvati od zaborava“. Pre samog početka koncerta folklornih ansambala gradonačelnik Valdanja Đuzepe Đankarlo Aćerbi, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić i predstavnik opštine Lebane Dragan Jović potpisali su sporazum o prijateljstvu tri opštine, Valdanjo, Medveđa i Lebane.

Nebojša Arsić se u ime potpisnika obratio prisutnima i istakao da je saradnja sa dijasporom veoma važna i da našim ljudima, koji su ovde na privremenom radu, mnogo znače ovi susreti jer na ovaj način Srbija pokazuje da ne zaboravlja svoje sunarodnike. Drago mi je što se naš narod iz Medveđe i Lebana ovde oseća kao kod svoje kuće. Takođe mi je drago i što njihova deca koja su ovde rođena i koja se sada školuju ovde su ljudi koja će zajedno sa našom omladinom doprinositi razvoju naših opština kao i Valdanja. Naša generacija je napravila dobar temelj koje će oni siguran sam umeti da nadgrade“ naglasio je Arsić. 

  

Nakon toga usledio je koncert folklornih društava iz Srbije i Italije. Svoje nastupe u kulturnom centru u Valdanju imali su „Sveti Sava“ iz Valdanja, „Sloga“ iz Vićence, KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana, KUD „Razigrano kolo“ iz Medveđe, „Vidovdan“ iz Meleda i Homolje iz Kreaca.

Folkoraši iz Lebana i Medveđe nastupili su sa po dve koreografije i to Jablaničko kolo se predstavilo sa koreografijama „Niška žetva“ i „Igre iz Timoka“, a „Razigrano kolo“ se predstavilo sa „Igrama iz Leskovca“ i „Igrama iz Knjaževca. Ansambli su imali i specijalne goste, lebančani Novicu Đokića, a medveđani najmlađeg gajdaša u Srbiji Filipa Bogdanovića.

Deca iz Lebana i Medveđe nastupila su sa istim koreografijama i u nedelju u centru Valdanja, što je izazvalo oduševljenje ne samo Srba već i Italijana koji su imali samo reči hvale za decu iz Lebana i Medveđe.

  

 

  

 

Nakon završene pete manifestacije “Sačuvati od zaborava“ svi su bili puni lepih utisaka. Predsednik SKZ „Sveti Sava“, Miodrag Janković se u ime cele dijaspore, zahvalio gostima na odazivu i učešću, i pozvao da se družimo i naredne godine.

„Moramo da znamo gde su nam koreni i odakle potičemo,“ naglasio je Miodrag Janković.

Snimak sa koncerta u Valdanju biće postavljen na našem You Tube kanalu.