Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Potpisan ugovor između opštine Lebane i Delfi knjižare

Danas je u Ministarstvu kulture i informisanja,potpisan ugovor između opštine Lebane i Delfi knjižara u okviru akcije „Knjižara za svaki grad“.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević,predstavio je akciju „Knjižara za svaki grad“ i podsetio na značaj ovako velikog koraka koji će mnogo značiti za opštinu Lebane kao i za same građane te opštine.


Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić je u svom obraćanju istakao da je otvaranje knjižare u Lebanu veoma bitna stavka u pogledu kulturnog obogaćivanja opštine Lebane, te da je veoma zadovoljan što će napokon biti otvorena jedna knjižara a samim tim i nova radna mesta. Predsednik je istakao da će Lebane dobiti knjižaru koja se ne razlikuje od knjižara u većim gradovima,što trajno doprinosi promovisanju čitanja a posebno je ponosan na činjenicu da je Lebane prvo potpisalo ugovor sa Delfi knjižarama u okviru akcije „Knjižara za svaki grad“.
Direktor Delfi knjižara Dejan Papić je iz aspekta Delfi knjižara, istakao slično kao i u ranijim pregovorima sa lokalnim rukovodstvom opštine Lebane.
„Čast nam je da ponudimo koncept gradske knjižare koja će obogatiti postojeći kulturni sadržaj grada Lebana, uz uključivanje lokalne zajednice i otvaranje novih radnih mesta, a po modelu 39
knjižara koje posluju u okviru DELFI knjižare u 17 gradova u Srbiji. Namera nam je da kroz poslovnu saradnju sa Udruženjem izdavača i knjižara Srbije, lokalnom zajednicom Lebana i Ministarstvom kulture a po modelu koji predlažemo, otvorimo novu knjižaru u gradu te da svoje iskustvo iz uspešnog vođenja sličnih
knjižara u manjim gradovima stavimo na raspolaganje, kako bi još jedan grad u Srbiji dobio knjižaru po najvišim standardima branše.
Uz razumevanje uslova života i trenutne ekonomske situacije u gradu, spremni smo da ovaj projekat izvedemo uz minimalnu podršku lokalnih institucija a kao deo kompanijskog projekta socijalno odgovornog poslovanja i podrške kulturi čitanja, kroz veliki procenat volonterskog rada naših zaposlenih i naših partnera. U cilju podrške i promovisanja čitanja već 7 godina radimo na tome da u svim gradovima u Srbiji
otvorimo reprezentativne knjižare i da ljubiteljima knjige omogućimo da pod najpovoljnijim uslovima dođu do
najnovijih naslova svih domaćih i vodećih stranih izdavača, i da uz organizovanje književnih večeri i susreta sa
piscima, knjižare izdvojimo od ostalih prodavnica koje u ponudi imaju i knjige. Iste standarde planiramo da
primenimo i na novu knjižaru u Lebanu.
Nova knjižara bi dobila rezprezentativan izbor knjiga, udžbenika i pratećeg asortimana, tu bi bili organizovani susreti sa renomiranim piscima i radionice za decu, u;ešće u manifestacijama vezanim za knjige što bi doprinelo promovisanju čitanja i obrazovanja kao trajnih vrednosti a takav program bi se uklopio u postojeće projekte lokalnog kulturnog centra.
Iako je prostor koji je namenjen knjižari mali za celokupan asortiman kojim raspolažemo, učinićemo sve da knjižara dobije reprezentativan izbor knjiga i gifta, sezonskog programa i udžbenika i kao u ostalim našim knjižarama, omogućićemo da čitaoci mogu da poruče naslove kojih u toj knjižari nema a koje imamo uostalim knjižarama i da ih u roku od nekoliko dana vide u svojoj knjižari, bez obaveze kupovine“ – istakao je Papić.
Nakon svečanog potpisivanja ugovora usledila je konferencija za medije jer je,kao što smo napomenuli,Lebane prva opština koja je potpisala ugovor u okviru akcije „Knjižara za svaki grad“, navodi se u saopštenju.